Francúzsko už netrvá na odstúpení Asada, tvrdí zástupkyňa Paríža v Rusku

NETKY.SK • 7 Máj 2018, 12:37 • 2 min
Francúzsko už netrvá na odstúpení Asada, tvrdí zástupkyňa Paríža v Rusku

MOSKVA - Francúzsko už viac netrvá na odstúpení sýrskeho prezidenta Bašára Asada ako na podmienke riešenia konfliktu v tejto blízkovýchodnej krajine. V rozhovore pre denník Kommersant to uviedla francúzska veľvyslankyňa v Rusku Sylvie Bermannová. Interview bolo zverejnené v nedeľu na webstránke daného periodika.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nebudeme sa rozhodovať za sýrsky ľud, ale bezpodmienečná rezignácia Bašára Asada už nepripadá do úvahy," uviedla Bermannová. Francúzska diplomatka však zároveň dodala, že Paríž je proti takej situácii, keď Damask jednoducho preberá kontrolu nad územiami oslobodenými od teroristov a opozičných militantov.

 

Bermannová zdôraznila, že budúcnosť Sýrie je otázkou rozhovorov medzi politickými silami krajiny. "Myšlienka sformulovaná na kongrese o sýrskom národnom dialógu v Soči a schválená delegátom OSN pre Sýriu pripravila zázemie pre vznik ústavného výboru, ktorý vypracuje novú sýrsku ústavu. Sýrsky režim v tom však stále nekoná," zakončila.

 

V rezolúcii 2254 Bezpečnostnej rady OSN, ktorú podporili všetci členovia rady vrátane Francúzska, sa uvádza, že konflikt v Sýrii sa má rozriešiť na základe dialógu medzi všetkými politickými silami tejto krajiny.

 

Rezolúcia tiež stanovuje časový rámec pre prezidentské voľby, ktoré sa majú konať po tom, ako dôjde k dosiahnutiu dohody. Dokument ale nehovorí nič o budúcnosti konkrétnych osôb vrátane Bašára Asada.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Sidorova



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies