Platy lekárov má vyriešiť novela, v piatok mimoriadne zasadne vláda

NETKY.SK • 10 December 2011, 04:09 • 2 min
Platy lekárov má vyriešiť novela, v piatok mimoriadne zasadne vláda

Platy lekárov má vyriešiť novela, v piatok mimoriadne zasadne vláda

slovakia

left justify in out

img

Zvýšenie platov lekárov má vyriešiť novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti. Materiál rezortu zdravotníctva si dnes osvojil Výbor NR SR pre zdravotníctvo. Už v piatok (9.12.) by mala mimoriadne zasadnúť vláda a navrhnúť parlamentu, aby právnu normu prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Bez podnetu exekutívy zákonodarný zbor v zrýchlenom režime konať nemôže.
Okrem zvýšenia platov lekárov od januára 2012 právna norma novelizuje aj Zákonník práce, a to v duchu memoranda, ktoré podpísali zástupcovia Lekárskeho odborového združenia (LOZ), premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) a minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).
Ten po dnešnom rokovaní výboru novinárom povedal, že zvýšené mzdy si budúci rok zo štátneho rozpočtu vyžiadajú 31,2 milióna eur. "My sme si povinnosť predložiť tento legislatívny návrh splnili," povedal minister. Aký však bude osud zrušenia transformácie nemocníc zákonom, čo bola tretia požiadavka LOZ, zatiaľ nie je jasné. V bývalej koalícii na to nie je vôľa. Jednou z možností je, že Smer-SD sa to opäť pokúsi presadiť pozmeňovacím návrhom. Predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) zdôraznil, že on sám za zrušenie transformácie zákonom hlasovať nebude.
Na zasadnutí výboru dnes nebol prítomný ani jeden opozičný poslanec, právnu normu tak odobrilo len sedem poslancov bývalej koalície. "Som prekvapený, že nikto z opozície si nenašiel čas. Počúvame, ako im nesmierne záleží na dobrom platovom ohodnotení lekárov, ale keď majú možnosť legislatívne zakotviť ich lepšie platové ohodnotenie, tak nikto zo strany Smer ani SNS sa neunúva na rokovanie výboru. Tak som zvedavý, ako budú hlasovať v pléne," povedal Novotný.
Ostrej kritike podrobila ministra Uhliarika za priebeh štrajku okrem opozície aj strana SaS. Jej dvaja poslanci v zdravotníckom výbore však dnes novelu podporili, čím umožnili jej priechodnosť. "Nesúhlasíme s plošným navyšovaním platov, avšak snažíme sa, aby tá vyhrotená situácia alebo požiar, ktorý tu bol pred týždňom, nevzbĺkol. Teda aj keď s týmto riešením nateraz nesúhlasíme, nakoniec sme podporili zvýšenie platov a úpravu Zákonníka práce," vysvetlil Peter Kalist (SaS). Ako sa ale SaS zachová v pléne pri konečnom hlasovaní, zatiaľ Kalist nevie. Isté je, že liberáli zrušenie transformácie nemocníc nepodporia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies