Ukrajinu pobúrilo video s Tymošenkovou na väzenskej prični

NETKY.SK • 17 December 2011, 05:44 • 2 min
Ukrajinu pobúrilo video s Tymošenkovou na väzenskej prični

Ukrajinu pobúrilo video s Tymošenkovou na väzenskej prični

slovakia

left justify in out

img

Politickú búrku dnes na Ukrajine vyvolalo video s odsúdenou expremiérkou Juliou Tymošenkovou ležiacou na väzenskej prični. Chorá, na lôžko pripútaná politička na zázname zrejme protestuje proti tomu, aby ju filmovali.
Video odvysielala ukrajinská televízia a následne sa bleskovo rozšírilo po internete - prístupné je napríklad na portáli YouTube. Tymošenkovej obhajca ho odsúdil ako protizákonný a neľudský počin. 
"Rozdiel medzi ľuďmi a zvieratami je v morálke," reagoval obhajca Serhij Vlasenko. Ukrajinská verejnosť sa podľa neho musí dozvedieť meno "zvieraťa", pracovníka väzenskej stráže, ktorý je za vznik videa zodpovedný. 
Na záberoch vidno líderku ukrajinskej opozície, ako po návšteve lekárov nahnevane gestikuluje rukami, ležiac na posteli v nemocničnom krídle kyjevskej väznice Lukjanivska, hoci nepočuť, čo hovorí. 
Dozorcovia aktívne pomáhali kameramanovi pri natáčaní a držali mu otvorený priezor na dverách Tymošenkovej cely. 
Druhá časť záznamu ukazuje dobre zariadenú väzenskú celu s televízorom, chladničkou, kúpeľňou a misou ovocia na stole. Tymošenková do toho hovorí: "Predtým ste ma držali v neprijateľných podmienkach a ja si neželám, aby ste ukazovali tento falošný obraz". 
Podľa agentúry Reuters mali zábery Tymošenkovej dokázať, že s expremiérkou dobre zaobchádzajú a väznia ju v takmer hotelových podmienkach. 
Podľa príbuzných a právnikov sa zdravotný stav 51-ročnej političky vo väzení zhoršuje. Údajne trpí kožnými problémami a silnými bolesťami chrbta.
Tymošenkovú v októbri odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí, ona sa však označuje za obeť politického prenasledovania zo strany svojho rivala, prezidenta Viktora Janukovyča. Verdikt označili za politický motivovaný Spojené štáty aj Európska únia.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies