Francúzsko vstupuje do obdobia krátkej recesie

NETKY.SK • 17 December 2011, 09:57 • 2 min
Francúzsko vstupuje do obdobia krátkej recesie

Francúzsko vstupuje do obdobia krátkej recesie - Svet Francúzsko vstupuje do obdobia krátkej recesie, tvrdí vo svojom najnovšom odhade štatistický úrad INSEE. Dôvodom je zhoršovanie ekonomickej situácie v eurozóne.

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko vstupuje do obdobia krátkej recesie, tvrdí vo svojom najnovšom odhade štatistický úrad INSEE. Dôvodom je zhoršovanie ekonomickej situácie v eurozóne.
Podľa INSEE sa hrubý domáci produkt (HDP) druhej najväčšej ekonomiky eurozóny pravdepodobne už v tomto, poslednom štvrťroku 2011, zníži oproti predchádzajúcemu kvartálu o 0,2 %. A v prvých troch mesiacoch budúceho roka klesne o ďalších 0,1 %. Recesia je pritom definovaná ako pokles HDP dva kvartály po sebe.
V 2. štvrťroku 2012 by sa však už francúzska ekonomika mohla odraziť od dna, ale jej rast bude veľmi slabý.
Ekonómovia z INSEE upozorňujú, že recesia skomplikuje vláde snahu dosiahnuť na budúci rok expanziu hospodárstva o 1 %, ale úrad zatiaľ toto číslo nezmenil.
Jeho odhad sa zhoduje s prognózou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, ktorá očakáva, že viacerí členovia eurozóny sa v nadchádzajúcich mesiacoch nakrátko prepadnú do recesie.

Zdroj: TASR/AP, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies