Zomrel bývalý československý a český prezident Václav Havel

NETKY.SK • 20 December 2011, 07:03 • 2 min
Zomrel bývalý československý a český prezident Václav Havel

Zomrel bývalý československý a český prezident Václav Havel

slovakia

left justify in out

img

Vo veku 75 rokov zomrel včera 18.12.2011 Václav Havel, posledný československý a prvý český prezident, ktorého zdravotný stav sa v ostatných rokoch výrazne zhoršoval. Informoval o tom dnes český spravodajský server iDNES.cz s odvolaním sa na bývalého Havlovho hovorcu Ladislava Špačka.
Havel už od marca rušil svoj program, na verejnosti sa objavil len niekoľkokrát. Nezúčastnil sa ani osláv 17. novembra, snažil sa skôr odpočívať v kúpeľoch a na vidieku.
Havla podľa iDNES.cz vyčerpala práca na jeho režijnom filmovom debute, snímke Odchod, ktorý vstúpil do kín v marci 2011. Po prvýkrát po dvoch rokoch začal rušiť program, dokonca ho hospitalizovali so zápalom dýchacích ciest. Slávnostnej premiéry filmu sa zúčastnil už značne zoslabnutý, vychudnutý a opieral sa o palicu.
Havlova rekonvalescencia prebiehala pomalšie, než lekári čakali. Sily zbieral na chalupe na Hrádečku pri Trutnove, kde aj podľa medializovaných informácii dnes ráno zomrel.
V októbri bývalý prezident oslávil 75. narodeniny. Pri oslavách sa zveril, že sa necíti dobre. Zostával ďalej v ústraní, akcií pri výročí 17. novembra sa nezúčastnil. V decembri sa stretol s dalajlámom, s ktorým sa priatelí už roky. Najvyšší duchovný predstaviteľ Tibetu priletel do Prahy.
Problémy s dýchacím ústrojenstvom trápili Havla dlhé roky. Zdravie mal podlomené z komunistických väzení i fajčenia. V roku 1996 mu lekári odobrali polovicu pravého pľúcneho laloku kvôli zhubnému nádoru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies