Začal sa 24-hodinový generálny štrajk, ktorý je skúškou pre novú vládu

NETKY.SK • 2 December 2011, 03:41 • 2 min
Začal sa 24-hodinový generálny štrajk, ktorý je skúškou pre novú vládu

Začal sa 24-hodinový generálny štrajk, ktorý je skúškou pre novú vládu

slovakia

left justify in out

img

Grécke odbory začali dnes 24-hodinový generálny štrajk proti úsporným ekonomickým opatreniam. Protesty sa konajú v čase, keď nová koaličná vláda prisľúbila poskytovateľom záchranných pôžičiek, že zavedie ďalšie "hlboké a rozsiahle reformy".
Štrajk je pre tri týždne existujúcu vládu premiéra Lukasa Papadimosa prvou skúškou a má prerušiť poskytovanie väčšiny verejných služieb. Protestné zhromaždenia sú naplánované v centre Atén a majú sa začať po 11.00 h miestneho času (10.00 h SEČ).
Protest takisto zastaví dopravu trajektami, preruší verejnú dopravu, zatvorí školy a štátne nemocnice budú fungovať len s obmedzeným personálom. Letecká doprava však pravdepodobne nebude postihnutá.
Generálny štrajk vyhlásili dve najväčšie grécke odborové organizácie - Únia odborových zväzov štátnych zamestnancov a Generálna konfederácia gréckych pracujúcich.
Papadimos napísal list lídrom Európskej únie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu (MMF). Zaviazal sa v ňom, že jeho kabinet zavedie prísne opatrenia na znižovanie štátnych nákladov, ktoré sú nutné na zastavenie nadmerného utrácania Grécka.
"Vláda je odhodlaná pokračovať v procese fiškálnej konsolidácie a štrukturálnej reformy, aby zabezpečila dostatočné, zdravé verejné financie a zlepšila medzinárodnú konkurencieschopnosť Grécka," napísal premiér v liste s dátum 29. novembra, ktorý bol zverejnený v stredu v neskorých hodinách.
Papadimos, ktorý má podporu hlavnej socialistickej a konzervatívnej strany, teraz vedie rokovania o novej dohode o gréckych dlhoch - v čase silnejúcej krízy v eurozóne, ktorá ohrozuje jej najväčšie ekonomiky a aj samotnú existenciu spoločnej meny.
Krajiny eurozóny v utorok schválili uvoľnenie životne dôležitej záchrannej pôžičky pre Grécko vo výške osem miliárd eur, na ktorej sa čiastočne zúčastňuje MMF. Eurozóna a MMF však za to požadujú nové úsporné opatrenia. Nová vláda preto musí znížiť počet štátnych zamestnancov a tiež mzdy vo verejnom sektore a zaviesť núdzové dane z majetku, čo môže spôsobiť, že domácnosti zostanú bez elektrickej energie, ak budú meškať s platbami.
"Vytvárajú situáciu, ktorá sa už nedá dlhšie tolerovať, nedá sa už dlhšie znášať. Žiaľ, ľudia sú v stave niekde medzi chudobou a zúfalstvom," uviedol predstaviteľ odborového zväzu štátnych zamestnancov ADEDY.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies