1 stredne veľký zeler,200g syra s modrou plesňou - Niva, Roquerfort, Stilton ,čerstvo mleté čierne korenie,1 PL olivový olej,voda
Postup:
Očistený zeler nastrúhame na hrubom strúhači. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olej a pridáme nastrúhaný zeler, podusíme cca 2 min. a podlejeme asi 2l vody. Na miernom ohni necháme povariť do zmäknutia 10-15 minút. Pridáme v prstoch rozrtúsený plesňový syr, premiešame a necháme cca 2 min. prevrieť.
Zložíme z ohňa a ručným mixérom rozmixujeme do krémovej konzistencie a vrátime na oheň, ak je polievka príliš hustá zriedime vodou. Pred koncom dochutíme čerstvo mletým korením a odstavíme z ohňa.
Na ozdobu môžeme použiť pažítku a podávať s krutónmi.