Zavárame maliny a varíme lekvár.
Malinový kompót:
Najskôr si pripravíme toľko sirupu, koľko budeme mať pohárov kompótu. Do 1 litra vody pridáme 400g kryštálového cukru, prevaríme a necháme vychladnúť. Umyté, odstopkované maliny nasypeme do pripravených pohárov a zalejeme sirupom. Okraje pohárikov utrieme do sucha a dobre uzatvoríme. Streriluzujeme 20 minút pri 180°C.
Malinový džem:
1 kg malín umyjeme, dáme do hrnca a rozvaríme. Asi po piatich minútach rozmixujeme ponorným mixérom a varíme ďalších 20 minút na miernom ohni. Potom pridáme 400 g želírovacieho cukru 2:1 Gelfix extra, povaríme 2-3 minúty a ešte horúci nalejeme do umytých pohárikov. Dobre uzavrieme, obrátime hore dňom a zabalíme do deky, v ktorej ich necháme vychladnúť. Dobrá rada – ak nechcete mať v džeme zrniečka, po rozvarení maliny prepasírujte, alebo pretlačte cez husté sitko.
Zdroj: TASR
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies