Zavárame slivky a varíme slivkový lekvár. Gurmán Slivkový kompót.
Slivkový kompót.
Najskôr si pripravíme nálev. Do 1 litra vody pridáme 400 g cukru, dáme variť len toľko, aby sa rozpustil cukor. Slivky umyjeme, uložíme do čistých pohárov, zalejeme vychladnutým nálevom, dobre uzavrieme a sterilizujeme 5-7 minút pri teplote 100°C. Slivky môžeme zavárať aj vykôstkované.
Slivkový lekvár.
Na 5 kg vykôstkovaných sliviek potrebujeme 1 kg cukru. Slivky dôkladne umyjeme, vykôstkujeme a pomelieme. Preložíme do hrnca, prisypeme cukor a za stáleho miešania varíme. Ak máte radi jemný lekvár, treba túto zmes asi po hodine prepasírovať, ak nie dovaríme ho do zhustnutia. Ponalievame do suchých pohárikov, uzatvoríme, obrátime hore dnom, zakryjeme dekou a necháme vychladnúť.
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies