Medzi najpoužívanejšie spôsoby konzervácie húb patrí sušenie a zaváranie. Huby musia byť čerstvé, zdravé, nesmú byť červivé a zaparené. Už pri ich zbere je dôležité dávať ich do košíka, nie do igelitových tašiek, aby sme predišli ich znehodnoteniu.
Sušenie:
Huby očistíme, no neumývame. Pokrájame ich pozdĺžne tak, aby čo najviac plátkov malo spojený klobúčik s hlúbikom na hrúbku 4-6 mm. Rozložíme ich na sieťku z umelej hmoty, aby bolo zabezpečené sušenie zo všetkých strán. Najprv ich predsušíme v chládku alebo na slnku, no teplota nesmie presiahnuť 35°C. Necháme ich takto, pokým sú na povrchu trošku lepkavé. Potom ich môžeme dosušiť v rúre pri teplote najviac 80°C. Huby ktoré vystavíme naraz vysokým teplotám sú tmavé a slizké. Dobre vysušené huby sa lámu. Skladujeme ich v patentných pohároch, do ktorých pridáme niekoľko zrniek celého čierneho korenia a bobkový list. Plátenné vrecká môžu byť znehodnotené moľami. Malé huby môžeme sušiť navlečené na niti.
Zaváranie:
Na zaváranie sú vhodné malé huby, tie dávame do pohárov celé. Väčšie prekrojíme na štvrtiny tak, aby zostal klobúčik spojený s hlúbikom. Pre zaváraním huby očistíme a ovaríme v slanej vode po dobu 4-5 minút. Ešte teplé a odkvapkané ich uložíme do pohárov a zalejeme v sladkokyslým nálevom. Ten si pripravíme z nakladaču na uhorky podľa návodu. Na spestrenie chuti pridáme do pohárov niekoľko zrniek čierneho korenia, na vrch položíme 1 bobkový list. Neodporúčame dávať cibuľu, tá spôsobuje slizovitosť. Vhodné si iné druhy zeleniny, napr: chren, mrkva, karfiol, ktoré huby nielen ozdobia, ale aj dochutia.
Zdroj: Redakcia
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies