BRATISLAVA - Prichádza sezóna hrozna a s ňou sa mnohým spája každoročné vinobranie a burčiak. Malé bobuľky však môžete využiť oveľa spektrálnejšie. Viete si urobiť napríklad hroznovú šťavu, sirup, džem alebo dokonca aj osviežujúcu pleťovú masku. Prichádzame s nápadmi ako dať bobuliam ešte niečo navyše a užiť si čerstvé hrozno naplno a kreatívne.
Hroznový koláč
Suroviny:
Cesto: 250 g maslo, 400 g hladká múka, 1 KL soľ, 3 PL cukor práškový cukor, ľadová voda
Pred pečením: 1 ks vajce, 2 KL kryštálový cukor
Plnka: 1.2 kg modré hrozno (Concord), 2 PL citrónová šťava, 150 g kryštálový cukor, 2 PL kukuričný škrob
Postup:
Hrozno umyjeme a odstopkujeme. Popučené bobuľky vyhodíme (alebo spapáme). Pripravíme si dve misky. Do jednej vytláčame medzi ukazovákom a palcom dužinu z bobúľ, do druhej odkladáme prázdne šupky. Šupky prepláchneme, aby sme ich zbavili prípadných jadierok a necháme odkvápať. Misku s dužinami prelejeme do rajnice a na strednom ohni privedieme k varu. Dužina by sa mala za krátko rozvariť a vytvoriť hroznovú kašu. Ak sme použili nie úplne zrelé hrozno a kaša je v nedohľadne aj po niekoľkých minútach varenia – pomôžeme jej ponorným mixérom. Kašu precedíme cez sitko do väčšej misky, aby sme dostali čistú zmes. Do zmesi potom zamiešame citrónovú šťavu, cukor, škrob a hroznové šupky. Všetko dobre premiešame a dáme povariť kým nedostaneme tuhšiu vínovo červenú zmes. Necháme kompletne vychladnúť. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. Cesto rozrežeme na dve polovice, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. Rúru rozohrejme na 180 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme prvú polovicu cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do maslom vymastenej koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. Vychladnutú hroznovú zmes navrstvíme do cestom vystlanej formy. Druhú polovicu cesta vyvaľkáme do kruhu, od stredu smerom k okrajom urobíme zárezy. Plát prenesieme na formu a cestá na okrajoch dobre uzavrieme a vytvarujeme do úhľadných vlniek. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 60 minút.
Nepečený hroznový cheesecake
Suroviny:
Korpus: 200 g kukuričné lupienky, 100 g maslo
Krém: 500 g Mascarpone, 5 PL práškový cukor, 500 ml smotana na šľahanie, 3 plátky želatína, 2 hrste biele hrozno, 2 PL kryštálový cukor
Na ozdobu: biele hrozno, lístky mäty
Postup:
Na korpus rozomelieme kukuričné lupienky v kuchynskom robotovi a premiešame ich s rozpusteným maslom. Pieskovú zmes utlačíme na dno papierom na pečenie vystlanej tortovej formy (24 cm). V miske spolu spojíme mascarpone a cukor a premiešame iba lyžicou – nešľaháme.. V inej väčšej miske vyšľaháme smotana na šľahačku a do nej zašľaháme osladené mascarpone. Krém uložíme do chladničky. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme napučať. Medzitým si v rajnici dáme zohrievať celé bobule čerstvého hrozna, cukor a asi dve polievkové lyžice vody. Pomaly zahrievame na miernom ohni a vareškou rozpučíme jednotlivé bobule. Pár minút povaríme, precedíme cez sitko a do ešte horúceho hroznového sirupu zamiešame vyžmýkané plátky želatíny, kým sa úplne nerozpustí. Hroznový sirup potom vmiešame do krému a ten navrstvime na pripravený korpus. Zarovnáme a uložíme do chladničky minimálne na 4 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním dekorujeme bobuľkami alebo celým strapcom hrozna a lístkami mäty.
Šalát s hroznom
Suroviny:
1 hrsť bazalka, 1 ks farebná paprika, 250 g zelené hrozno, 1 ks šalátová uhorka, 80 g tvrdý syr, 2 PL olivový olej, 2 KL citrónová šťava, 1 štipka soľ
Postup:
Olivový olej vymiešame s citrónovou šťavou a štipkou soli. Bobule hrozna umyjeme, osušíme a rozkrojíme napoly. Do misky nakrájame papriku, uhorku, pridáme listy bazalky, hrozno a zálievku. Všetko premiešame a na vrch uložíme na menšie kúsky nakrájaný syr.
Hroznový závin
Suroviny:
1/4 kg polohrubá múka, trochu soľ, 30 g maslo, 1/2 ks vajce, 1 KL ocot, trochu vlažná voda
Plnka:
1 kg hrozno, 200 g cukor, 100 g strúhanka, podľa chuti mletá škorica, 50 g maslo
Postup:
Do múky pridáme rozpustený tuk, vajce, soľ, ocot, vlažnú vodu a vypracujeme polotuhé cesto. Vypracované cesto prikryjeme zohriatou nádobou a necháme asi 15 min stáť. Na pomúčenom obruse cesto vytiahneme, posypeme strúhankou, umytým a obratým hroznom, cukrom a škoricou a pokvapkáme maslom. Pomocou obrusu zvinieme, potrieme rozpusteným maslom, v ktorom sme rozšľahali vajce a upečieme. Upečený pokrájame a posypeme cukrom.
Hruškovo-hroznové smoothie s mätou
Suroviny:
4 ks hruška, 200 g hrozno bez kôstok, 200 ml studená voda, med, čerstvá mäta, ľad
Postup:
Hrušky ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na kocky. Hrozno umyjeme. Do mixéra dáme pár lístkov mäty, ovocie a trošku vody. Dobre rozmixujeme. Ak bolo ovocie menej sladké, tak môžeme dosladiť medom. Prilejeme zvyšnú vodu a premixujeme. Do pohárov dáme pár kociek ľadu a rozdelíme smoothie. Ihneď podávame.
Dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies