Hruškové šialenstvo

NETKY.SK • 1 Október 2018, 09:00 • 2 min
Hruškové šialenstvo

BRATISLAVA - Hrušky sú jesennými pokladmi našich záhrad. Jedna stredne veľká hruška má rovnaký obsah vitamínu C a draslíka ako polovica šálky pomarančovej šťavy. Hrušky sa v dejinách používali na liečbu mnohých zdravotných problémov od porúch zažívania a kŕčov až po znižovanie horúčky.

slovakia

left justify in out

Rukolový šalát s hruškou

 

Potrebné suroviny: 150g rukoly, 1 hruška, 2 PL medu, 2 PL balzamikovej omáčky, 1 PL orechového oleja-dá sa nahradiť olivovým

 

Príprava receptu: Rukolu si umyjeme necháme na utierke osušiť a dáme do misky. Hrušku umyjeme, vykrojíme jadierka a nakrájame na prúžky. Pridáme k rukole. Pripravíme si nálev: v miske zmiešame med, balzamikovú omáčku /prípadne použijeme balzamikový ocot/ a olej. Polejeme pripravený šalátik a necháme asi 2 hodiny odležať v chlade pred podávaním.

 

obrazok

 

Hruškovo-čokoládová bábovka

 

Potrebné suroviny: 100g masla, 150g práškového cukru, 3 vajcia, 200g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 1 lyžička kakaa, 3 stredne veľké hrušky, 3 lyžice mlieka, 100g čokolády

 

Príprava receptu: Zmäknuté maslo s cukrom a žĺtkami vymiešame do svetlej peny. Vmiešame najemno nakrájané olúpané hrušky, mlieko a potom múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakaom a kúskami čokolády. Nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Cesto nalejeme do vymazanej a hrubou múkou vysypanej formy a pomaly pečieme 40-45 minút.

 

obrazok

 

Hruškový med

 

Potrebné suroviny: 1 kg hrušiek, 0,5 kg želírovacieho cukru (alebo obyčajného + balíček Gelfixu 3:1), 1 citrón, konzerva ananásu

 

Príprava receptu: Ananás z konzervy aj so šťavou rozmixujeme, pridáme kilo očistených a na malé kocky nakrájaných hrušiek, pol kila želírovacieho cukru (alebo obyčajného + balíček Gelfixu 3:1), citrónovú šťavu a varíme až kým sa hrušky nerozvaria a voda neodparí. Ešte horúce plníme do pohárov.

 

obrazok

 

Zapečené hrušky so syrom Niva

 

Potrebné suroviny: hrušky, maslo, syr Niva

 

Príprava receptu: Hrušky rozpolíme a vyberieme stredy. Opečieme na masle z oboch strán a preložíme na zapekaciu misku. Na vrchnú časť položíme plátok aleb1o kocky syra a zapečieme.

 

obrazok

 

Jablkovo-hruškový džús

 

Potrebné suroviny: 1,5 kg očistených jabĺk, 1,5 kg očistených hrušiek, 1 dcl citrónovej šťavy, 300 g cukru, voda

 

Príprava receptu: Hrušky ošúpeme, prekrojíme na štvrtinky a zbavíme jadrovníkov, nakrájame ich na menšie kúsky, po nakrájaní ich ešte raz poriadne opláchnite, alebo k nim nalejte studenú vodu, rukami premiešajte a preceďte. Preložíme ich do hrnca, v ktorom sa bude variť džús /potrebujete minimálne 7 l hrniec/, prilejeme 1 l studenej vody, citrónovú šťavu, premiešame, necháme prejsť varom a odstavíme. S jablkami urobíme to isté – umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov, pokrájame na menšie kúsky, prepláchneme

a pridáme k predvareným hruškám. Privedieme do varu, zakryjeme, stíšime plameň a povaríme do tých 10 min. Ovocie máme uvarené, odstavíme, tyčovým mixérom vymixujeme na hladkú kašu, prilejeme 3,5 l vriacej vody, pridáme cukor, premiešame,

necháme priviesť do varu, občas treba pomiešať, zakryjeme pokrievkou a necháme povariť ešte 5 min.

Počas varenia sa urobí pena, treba ju odobrať. Pomocou lievika ponalievame do umytých fliaš, pohárov

a hneď ich poriadne uzavrieme. Do hrnca vložte fľaše, zalejte ich do ¾ vodou, zakryte druhým hrncom tak, aby neunikala para, nechajte zovrieť, stíšte trošku plameň, ale len tak, aby voda stále vrela a nechajte zasterilizovať – stačí 10 min., fľaše potom vyberte, zakryte utierkou a nechajte postáť do druhého dňa.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Jana Hupková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies