Neodmysliteľnou súčasťou predvianočného a vianočného obdobia sú aj viaceré gastronomické špeciality, ktoré sa pripravujú len v tejto časti roka. Jednou z nich je aj vianočný punč. Tak si ho spolu poďme pripraviť!
Ktorý „dospelák“ by ho nemiloval? Ak aj vy patríte medzi tých, ktorí sa už nevedia dočkať sviatkov a obdobie adventu si vychutnávajú plnými dúškami, vianočný punč vám určite nie je cudzí. Kde si ho najradšej doprajete? Na vianočných trhoch s priateľmi v autentickej zimnej atmosfére alebo uprednostňujete teplučkú deku a dobrý film? Nech je to akokoľvek, recept na tento skvelý viedenský vianočný punč určite oceníte!
Zdroj: Pixabay
Potrebovať budeme:
700 ml suché červené víno
300 ml voda
1 ks čierny čaj
šťava z 1 pomaranča
šťava z polovice citróna
200 ml rum
100 g (resp. podľa chuti) trstinový cukor
5 ks celá škorica
10 ks klinčeky
hrsť sušených hrozienok
+ si pokrájame
2 ks pomaranč
2 ks jablko
Zdroj: Pixabay
A teraz už môžeme ísť na to. Do väčšieho hrnca si dáme variť vodu a keď zovrie, pridáme vrecko s čiernym čajom. Akonáhle sa dobre vyluhuje, vyberieme ho a pokračujeme. Pridáme šťavu z pomaranča a citróna, cukor, škoricu a klinčeky aj prepláchnuté hrozienka. Chvíľku povaríme. Následne pridáme víno a rum. Privedieme k varu a na miernom ohni necháme chvíľku vrieť. Pozor, nie pridlho, pretože alkohol by sa celkom zredukoval. Na záver vsypeme pokrájané jabĺčko a pomaranč.
Tento punč nielen výborne chutí, ale aj dobre zahreje. Tak na zdravie!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies