Špaldovníčky je názov ako stvorený pre medovníčky, bez ktorých by snáď ani Vianoce neboli Vianocami. Recept je zo špaldovej múky a je bez cukru, čo je ďalšie plus.
Suroviny:
600 g múka hladká špaldová celozrná
150 g maslo
3 PL med
4 PL stévia - prášok (je však možné nahradiť cukrom, medom...)
2 ČL sóda bikarbóna alebo prášok do pečiva
1 dl voda teplá
0,5 dl olej olivový
50 g orechy mleté
2 ks vajíčka
1 PL korenie perníkové
2 ČL škorica mletá
kôra pomarančová
Postup prípravy:
1. Do múky pridáme stéviu v prášku. Med s maslom zohrejeme vo vode a pridáme k múke. Do múky pridáme všetko ostatné a to olivový olej, vajíčka, perníkové korenie, sódu bikarbónu, škoricu, mleté orechy a pomarančovú kôru Zmes vymiešame na cesto a dáme do chladničky na približne 12 hodín.
2. Cesto po vybratí z chladničky opäť premiesine a vyvaľkáme na tenký plát. Vykrajujeme podľa vkusu od geometrických útvarov, až po anjeliky s trúbkou :D. Pred pečením špaldovníčky potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vyšlo mi 5 plechov.
3. Rúru vyhrejeme na 190 stupňov. Perníčky sú hneď hotové, preto ich pečieme len krátko, približne, 7 minút, kým nezačnú hnednúť a mať zlatistú farbu. Perníčky dáme do krabice alebo nádoby s rozpoleným jabĺčkom aby nám pekne zmäkli.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies