BRATISLAVA - Vianoce sú nielen o rozjímaní, pokoji a stretávaní sa so širšou rodinou a priateľmi, ale tiež sviatkami dobrého jedla a pitia.
Kapustnica
Potrebné suroviny: 300 g kyslej kapusty, za hrsť sušených húb, 1 PL bravčovej masti, 1 PL hladkej múky, mletá červená paprika, rasca, bobkový list, pár zrniek čierneho korenia, 1 cibuľa, 2 menšie klobásy, údená šunka v sieťke, hovädzí bujón /asi 2 kocky/, petržlenová vňať
Príprava receptu: Najprv si uvaríme šunku. Šunku vyberieme a odložíme, vývar odložíme tiež /má ho byť 1,5-2 litra/. Na masti orestujeme cibuľku, pridáme múku, urobíme zápražku. Odstavíme, pridáme mletú červenú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme ostatné koreniny, sušené huby a bujón. Zamiešame a pridáme kapustu. Nakoniec na vrch položíme klobásku v celosti a varíme 1/2 hodiny. Potom ju vyberieme, nakrájame na kolieska, šunku na kocky asi 2 cm a vložíme do polievky. Ochutnáme a dokoreníme a nakoniec dáme petržlenovú vňať.
Šošovicová polievka
Potrebné suroviny: 500g šošovice, soľ, celé čierne aj nové korenie, bobkový list, sušené slivky, smotana
Príprava receptu: Všetko dáme variť okrem smotany. Keď je šošovica uvarená pridáme smotanu, kto chce polievku hustú môže pridať aj za lyžičku hladkej múky.
Zemiakový šalát
Potrebné suroviny: 7 ks zemiakov strednej veľkosti, 3 ks vajce, 1 cibuľa, 1 ks sterilizovaná zelenia (mrkva, hrášok) 330g, 3 ks väčšia kyslá uhorka, 1 ks majolenka (majonéza) 225g, nálev z kyslých uhoriek
Príprava receptu: Zemiaky si varíme v šupke cca 20 minút, podľa veľkosti. Kontrolujeme vidličkou, nesmú byť rozvarené. Po uvarení ich premyjeme studenou vodou. Po uvarení ošúpeme. Vajíčka si uvaríme na tvrdo. Zeleninu môžeme použiť sterelizovanú, alebo si ju môžeme povariť. Mrkvu varíme v celku, po vychladnutí nakrájame na malé kocky, ako aj kyslé uhorky. Cibuľu si nakrájame nadrobno a dáme variť do horúcej vody na 3 minúty (bude ľahšie stráviteľná). Scedíme. Suroviny necháme vychladnúť. Zemiaky a vajíčka si ošúpeme a pretlačíme cez klasické koliesko na šaláty. Pridáme majonézu. Jemne premiešame a pridáme mrkvu s hráškom, cibuľu, uhorky. Prilejeme nálev z kyslých uhoriek. Šalát odľahčí a bude lahodnejší. Dochutíme soľou, cukrom, čiernym korením mletým.
Vyprážaný kapor
Potrebné suroviny: 4 ks podkovičky z kapra, soľ, 4 dcl mlieko, hrubá múka, 2 ks vajce, 2 PL pivo, strúhanka, olej
Príprava receptu: Podkovičky umyjeme, posolíme, zalejeme mliekom a na 2 hodiny dáme na chladné miesto. Vyberieme, opláchneme studenou vodou, osušíme, mierne posolíme a obalíme v múke, vajciach rozšľahaných so soľou a pivom, v preosiatej strúhanke a na rozohriatom oleji vypražíme z oboch strán.
Štóla
Potrebné suroviny: 250 g tvarohu, 150 g masla, 120 g cukru, 1 vanilkový cukor, 370 g hladkej múky, 1 a 1/2 balíka prášku do pečiva, 2 vajcia, hrsť pokrájaných sušených marhúľ, hrsť kandiz. pomarančovej kôry, hrsť hrozienok, 2 hrste sekaných orechov a 1 PL rumu
Príprava receptu: Všetky sypké suroviny zmiešame, pridáme všetko ostatné a dobre vypracujeme. Vyvaľkáme a poskladáme - ľavú aj pravú dlhšiu časť preložíme do stredu a celé ešte raz preložíme . Dáme na papier na plech a pečieme pri 175 st.C asi 40-45 minúť. Po upečení ešte horúce potrieme roztopeným maslom a dobre posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies