BRATISLAVA-Cioppino nie je žiadne čarovné zaklínadlo, ale názov skvelého kalifornského receptu pôvodom z Talianska.
Tento pokrm je v podstate „guláš“, v ktorom hrajú hlavnú ulohu ryby, krevety, mušle a ďalšie morské plody, ktoré sa pripravujú dusením spolu s rajčinami a bielym vínom.
Ingrediencie:
Porcia: 2 osoby
· 1 strúčik-cesnaku
· 5 dkg-cibule
· 5 dkg-rajčinový pretlak
· 0,8 ks-šalotka
· 0,8 lyžičky-olivový olej
· 0,5 lyžičky-soľ
· 7,5 dkg-zeler
· 0,3 ks-fénikel
· 22,5 dkg-slávky
· 0,4 šálku-suché biele víno
· 22,5 dkg-krabie mäso
· 22,5 dkg-rajčiny
· 1,3 šálka-voda
· 11,3 dkg-mušle
· 0,3 listu-bôbkový list
· 0,2 lyžičky-mletá sladká paprika
Postup prípravy:
Zeleninu očistíme. Čerstvý fenikel nakrájame na plátky aj s olúpaným zelerom, cibuľou, šalotkou a cesnakom.
Veľký hrniec nahrejeme na strednú teplotu. Na oleji ošmahneme do sklovitá nakrájaný fenikel, cibuľu, šalotku a soľ, pridáme cesnak, mletú papriku a smažíme ešte cca 2 minúty. Potom vmiešame paradajkový pretlak, pridáme rajčiny pokrájané na kocky aj so šťavou, víno, vodu, na kúsky nakrojené krabie mäso (prípadne krevety), zeler a bobkový list. Hrniec priklopíme a necháme variť na miernom ohni cca 30 minút, až sa vône premiešajú.
Do polievky pridáme očistené Slávky a opäť hrniec priklopíme. Slávky by sa mali po cca 5 minútach varenia otvárať. Ďalej pridáme vylúpané mušle a na väčšie kúsky nakrájané rôzne druhy rýb. Cioppino z Kalifornie jemne varíme a občas premiešame, až budú Slávky úplne otvorené. To by malo trvať zhruba 10 minút. Cioppino dochutíme soľou a červenou paprikou podľa potreby.
Cioppino z Kalifornie podávame s bielym čerstvým chlebom alebo bagetou.
Prajeme dobrú chuť!
Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies