Aj medzi zeleninou môžme nájsť to naj

NETKY.SK • 4 Február 2019, 19:23 • 2 min
Aj medzi zeleninou môžme nájsť to naj

BRATISLAVA – Bez zeleniny sa jednoducho nedá žiť. Už od útleho detstva sme v škôlkach a doma vedení k tomu, aby sme sa zdravo stravovali. No a zelenina je neoddeliteľnou súčasťou takejto stravy.

slovakia

left justify in out

Nič na svete nie je rovnaké, a preto aj nie každá zelenina obsahuje rovnaké množstvo živín, ktoré jej skonzumovaním prijímame do tela. V tomto článku sme sa preto rozhodli oboznámiť vás s top 5 druhov zeleniny, ktoré sú pre naše zdravie to naj.

 

Mrkva
Patrí medzi dvojročné byliny z rodu petržlenových. Veľmi dôležitý je poznatok je, že varená mrkva obsahuje v porovnaní so surovou 2x toľko karoténu, ktorý je prospešný pre naše zdravie, pretože sa podieľa na tvorbe vitamínu A -  je nevyhnutný na neporušenú funkciu epitelov, rast kostí, správnu funkciu očnej sietnice a počas tehotenstva a pri dojčení. Podporuje rast, pomáha normálnej funkcii žliaz a rezistencii voči infekciám.

 

img

 

Sladká paprika
Možno sa budete diviť, ale na farbe papriky záleží. Červené a žlté obsahujú totiž 2x viac vitamínu C ako papriky zelené. Zelená farba na vonkajšom obale pri ovocí a zelenine predstavuje poväčšine nezrelý plod. Tmavé papriky počas varenia získavajú zelenú farbu, preto si ich krásu viete najlepšie využiť pri tvorbe šalátov.

 

img

 

Rajčiny
Prišli k nám pôvodne z Južnej Ameriky. Sú zdrojom viacerých vitamínov a sviežosti. Naša geografická poloha je pre ne ako stvorená, preto ich vieme pestovať ako vonku, tak aj vnútri. Konzervované rajčiny sú jednou z mála zeleniny, ktorá si aj behom procesu spracovania uchováva niektoré potrebné živiny.

 

img

 

Cibuľa
Je silné a prirodzené antibiotikum. Pri bolestiach v krku preto odporúčame žuvať plátok surovej cibule ešte predtým, ako vyskúšate nejakú chémiu. Červená cibuľa obsahuje veľa flavonoidov. Sú významnými prírodnými látkami, ktoré majú preukázateľný protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.

 

img

 

Brokolica
Konzumovať by sa mala najlepšie ako varená, a to len asi 4 minúty kým nie je krehká. Vývar z brokolice sa dá navyše použiť na tvorbu omáčky, či studeného nápoja. Teploty sa nebojte, aj jej studená zložka obsahuje dostatočnú dávku živín.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: lukas cief



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies