BRATISLAVA - Nič viac, nič menej než mäkučká šošovica s kvapkou smotany a volským okom.
Suroviny:
250 g šošovica, 2 PL rastlinný olej, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1 ks mrkva, 100 ml smotana na varenie, 1 PL hladká múka, podľa chuti soľ, čierne mleté korenie, bobkový list, 4 ks vajce na volské oko
Postup:
Šošovicu na namočíme do studenej vody na cca 3 hodiny. Potom ju spolu s vodou a bobkovým listom dáme variť (nesolíme) a varíme, kým nezmäkne – cca 30 minút. Uvarenú šošovicu scedíme, tak aby nám ostal vývar, ktorý potom použijeme na zriedenie prívarku. Cibuľu a cesnak očistíme a nasekáme na drobno. Mrkvu nakrájame na menšie kúsky. V rajnici alebo hlbšej panvici dáme zahrievať olej, na ktorý dáme smažiť cibuľku a cesnak. Po dvoch minútach pridáme mrkvu a jemne osolíme a okoreníme. Prisypeme šošovicu a prilejeme vodu, v ktorej sa varila a spolu s mrkvou dusíme zhruba 10 minút. Potom v smotane rozhabarkujeme múku a prívarok zátrepkou zahustíme a zjemníme. Ochutnáme a prípadne ešte dochutíme. Podávame s volským okom a poctivým krajcom chleba.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies