BRATISLAVA – Pokiaľ náš jedálniček obsahuje jedlá s nadmerným obsahom tukov, prejaví sa to aj na našej celkovej kondícii. Telo musí jednoducho vyvíjať viac energie na to, aby sme mohli fungovať. Cholesterol a tuk sa navyše usádza v našich cievach a spomaľuje tak prietok krvi v našom krvnom obehu. Príroda je ale všestranný liečiteľ. Poskytla nám totiž určité potraviny, ktoré sú schopné náš krvný obeh pekne prečistiť.
Granátové jablko
Túto netradičnú plodinu veľa z nás nekonzumuje až tak často. Je však veľmi obohatená o antioxidany. Stará sa o obmedzovanie množstva cholesterolu v krvi. Zabraňuje tak vzniku artériosklerózy alebo inými slovami vápenateniu tepien. Je to choroba, pri ktorej cievy stvrdnú, rozšírujú sa a strácajú elasticitu.
Hrozno
Okrem iného obsahuje quercetín a resveratrol, veľmi dôležité látky, ktoré zabraňujú tomu, aby sa cholesterol v cievach rozširoval. Starajú sa o to, aby na vnútorných stenách ciev nevznikali nánosy cholesterolu.
Ryby
Vo všetkých rybách sa nachádzajú omega – 3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré si naše telo nie je schopné samo vytvoriť. Prospievajú najmä srdcu a obehovému systému. Znižujú množstvo cholesterolu v krvi a ich konzumáciou predchádzame kardiovaskulárnym ochoreniam.
Olivový olej
Obsahuj veľké množstvo mononenasýtených kyselín, ktoré sú schopné naše cievy vyčisťiť od nahromadeného cholesterolu. Okrem iného pomáha aj pri znížení rizika srdcovocievnych ochorení a znižuje krvný tlak.
Špenát
Ako taký je veľkým zdrojom energie. Obsahuje železo, horčík draslík a práve posledný spomenutý prvok s kombináciou kyseliny listovej pomáha udržovať stabilný krvný tlak. Pri pravidelnom konzumovaní tejto zeleniny pomáha dokonca aj proti niektorým chorobám očí. Odporúčame vždy vyberať sýto sfarbené listy a konzumovať by sa mal mladý a krehký.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies