Jedlo a nápoje privysokej teploty nie sú pre ľudský organizmus prirodzené, môže mu spôsobiť vážne problémy.
Rakovina pažeráka je v poradí 8. najčastejším nádorovým ochorením vôbec. Ročne mu podľahne viac ako 400-tisíc ľudí. Je pritom známe, že k jeho rozvoju prispievajú viaceré faktory, najmä opakované poranenie pažeráka, pitie alkoholu, fajčenie a aj dlhodobý reflux. Ako sa zdá, k tomuto zoznamu teraz možno pripísať aj pitie príliš horúcich nápojov.
Pitie čaju patrí aj v našich končinách medzi bežné ranné zvyky mnohých ľudí. Sú však aj krajiny, kde sa čaj pije oveľa frekventovanejšie ako u nás a predstavuje tradíciu, pri ktorej sa stretávajú priatelia a rodina denne už stáročia. Ide napríklad o Rusko, Turecko, Južnú Ameriku či Irán. A práve v poslednej menovanej krajine sa uskutočnil rozsiahly výskum zameraný na faktory ovplyvňujúce vznik rakoviny pažeráka.
Vedci z American Cancer Society sledovali 50-tisíc dobrovoľníkov vo veku 40-75 rokov v provincii Golestan na severovýchode Iránu. Táto krajina je známa tým, že sa tu čaj pije skutočne horúci, obvykle má až okolo 70 stupňov Celzia. A ako sa ukázalo, pokiaľ sa tento rituál praktizuje pravidelne, riziko ochorenia na rakovinu pažeráka sa zvyšuje až o neuveriteľných 90 percent! Výsledky svojej štúdie vedci publikovali v časopise International Journal of Cancer.
Odborníci zároveň radia, že denne by sme mali vypiť maximálne 700 ml čaju, pričom jeho teplota by nemala presahovať hranicu 60 stupňov.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies