Obyčajný cesnak pozná snáď každý. Na jar však viac slávy žne jeho "divoký" braček. Ako pesto, bylinkové maslo alebo sparený. Medvedí cesnak sa v slovenských kuchyniach teší stále väčšej obľube.
Medvedí cesnak je jarná bylinka. Čerstvý ho môžeme užívať len asi mesiac v roku, potom je koniec a musíme si počkať na ďalšiu sezónu. Sú však samozrejme spôsoby, ako ho uchovať na dlhší čas. Čerstvé listy dodajú zvláštnu chuť šalátom, cestovinám i polievkam.
Je podobný chuťou klasickému cesnaku, nemáme však z neho nepríjemný dych ani ťažšie na žalúdku. Ideálne je pripraviť pokrm tak, aby sa nezničili cenné látky, ktoré sú v medveďom cesnaku obsiahnuté.
Je fantastický do nátierok z tvarohu, skvelú službu urobí pod mäsom, možno ho pripravovať aj ako špenát. Mimochodom, výborný je aj len tak na chlebe s maslom.
Kde ho nájdeme?
Darí sa mu hlavne v lužných lesoch a vôbec tam, kde je vlhko. Jeho listy pripomínajú listy konvalinky. Takže pozor! Nepomýľte sa, táto kvetinka je jedovatá. Možno ho aj pestovať; vyžaduje veľa vlahy a zatienené miesto.
Zdravotné účinky medvedieho cesnaku
1. má vysoký obsah vitamínu C
2. znižuje krvný tlak
3. bráni kôrnateniu tepien
4. prečisťuje organizmus
5. je vhodný pri nechutenstve a ateroskleróze
6. pôsobí proti dne aj reumatizme
7. je výbornou prevenciou proti chrípke
8. je to silné prírodné antibiotikum
9. má močopudné a laxatívne účinky
10. je antibakteriálny a protiplesňový
11. je to silný prírodný antioxidant
12. používa sa aj pri liečbe kŕčových žíl
13. znižuje hladinu cukru v krvi
Bylinkové maslo
Potrebujete: 250 g masla, 60 g medvedieho cesnaku, ½ lyžičky soli
Postup: Maslo nechajte zmäknúť, potom vložte aj s cesnakom a soľou do mixéra a krátko rozmixujte. Hotovú zmes dajte do misiek alebo formičiek a nechajte vychladiť. Môžete ju tiež zabaliť do alobalu, vytvarovať do tvaru valčeka a nechať v chladničke stuhnúť.
Pesto
Potrebujete: 25 lístkov medvedieho cesnaku, 100 ml panenského olivového oleja, 40 g píniových orieškov (možno ich nahradiť mandľami či vlašskými orechmi), 40 g strúhaného parmezánu
Postup: Všetky ingrediencie vložte do mixéra a rozmixujte. Potom naplňte do pohárov a dobre uzavrite. Pesto môžete používať na ochutenie šalátov, ozdobu polievok, do rizota, na cestoviny či k mäsu. Pozor, pesto skladovaním šedne. Ak ho chcete uchovať dlhší čas, cesnak najprv sparte vriacou vodou a hneď schlaďte v ľadovej, potom zmes ešte len rozmixujte.
Krémová polievka
Potrebujete: 1 l zeleninového vývaru, 2 cibule, 2 žĺtky, 2 polievkové lyžice masla, 2 polievkové lyžice oleja, 200 g smotany na varenie, 250 g medvedieho cesnaku, korenie, soľ
Postup: Medvedí cesnak umyte a ešte mokrý vložte do vriacej osolenej vody, chvíľu povarte, zlejte a sprudka ochlaďte studenou vodou. Cibuľu nakrájajte nadrobno a na rozohriatom masle nechajte zosklovatieť, pridajte medvedí cesnak, krátko poduste, podlejte vývarom a nechajte variť. Hrniec odstavte a ponorným mixérom všetko dôkladne rozmixujte. Žĺtky rozmiešame v smotane a za stáleho miešania vlejte do polievky, ochuťte soľou a korením.
Ako špenát
Pokiaľ podávate medvedí cesnak ako prílohu, nechajte ho krátko spariť v pare, potom osoľte, okoreňte a podávajte. Do smotanovej omáčky ho dávajte až potom a nechajte len kratučko povariť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies