BRATISLAVA - Medvedí cesnak nájdeme v lese a na trhu, ale môžeme si ho vypestovať aj na záhrade pod ovocnými stromami. V listnatých lesoch sa nachádza na vlhkých pôdach a spoznáme ho podľa špicatých listov. Ľudia si ho môžu mýliť s konvalinkou, ale typická vôňa cesnaku je nezameniteľná.
Suroviny:
medvedí cesnak, 1 liter zeleninový vývar, 5 ks zemiak, 1 ks šalotka, 1 PL maslo, 200 ml suché biele víno, 200 ml smotana na šľahanie, 1/4 KL mletý muškátový oriešok, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 50 g parmezán
Postup:
Šalotku nadrobno nakrájame a opražíme ju v hrnci na rozpálenom masle. Pridáme k nej olúpané zemiaky nakrájané na kocky, ktoré krátko orestujeme. Prilejeme víno a necháme ho chvíľu povariť, aby sa zbavilo alkoholu. Potom prilejeme vývar a na miernom ohni varíme, dokým zemiaky nezmäknú. Medzitým si umyjeme medvedí cesnak a nahrubo ho nakrájame. Pridáme h odo polievky, krátko cca 2 minúty povaríme a polievku rozmixujeme na hladký krém. Pridáme smotanu, ohrejeme ju, dochutíme soľou, korením a mletým muškátovým orieškom. Polievku servírujeme v miskách posypanú parmezánom. Taktiež môžeme použiť opečenú bagetu alebo dokonca údeného lososa.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies