BRATISLAVA - K jari neodmysliteľne patrí aj medvedí cesnak. Okrem lahodného pesta a voňavej soli si z neho pripravte aj tieto neodolateľné pagáčiky. Sú nenáročné na prípravu, takže ich budete mať hotové raz-dva.
Suroviny:
500 g hladká múka, 125 g maslo (vychladené), 1 balíček prášok do pečiva, 1/4 ČL soľ, 125 g syr čedar, 50 g medvedí cesnak (listy), 1 ČL horčičné semienko (mleté), 250 ml mlieko, 3 ks vajce, mlieko a vajíčko na potretie
POSTUP
Rúru vyhrejeme na 220 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Múku si dáme do veľkej misy kde ju zmiešame s práškom do pečiva a soľou. Následne pridáme maslo nakrájané na kocky a rukami spracujeme na "mrveničku". V mlieku rozmiešame vajíčka. Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a zbavíme stoniek. Následne posekáme a pridáme ku múčnej zmesi. Pridáme aj nastrúhaný čedar a mleté horčičné semienko - všetko spolu dobre premiešame. Nakoniec pridáme mlieko, v ktorom sme rozmiešali vajíčka a premiešame. Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukami vypracujeme. Pripravené cesto vyvaľkáme na hrubší plát a vykrajujeme pagáčiky, ktoré následne ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch pagáčikov potrieme mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajíčko a pečieme vo vyhriatej rúre cca 10 až 15 minút. Upečené pagáče necháme vychladnúť na mriežke a môžeme podávať.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies