FOTO + VIDEO: Bioinžinier vyrába vegánske steaky, tlačí ich na 3D tlačiarni

NETKY.SK • 3 Apríl 2019, 13:35 • 2 min
FOTO + VIDEO: Bioinžinier vyrába vegánske steaky, tlačí ich na 3D tlačiarni

Jedlo z tlačiarne? Také niečo ste ešte nevideli...

slovakia

left justify in out

Ak by ste toto ukázali svojej babke, ktorá vás odchovala na kysnutých buchtách a polievkach s poriadnou zátrepkou, zrejme by len neveriacky prevrátila očami. Svet sa však mení, technológie prenikajú všade, nuž a súčasným stravovacím trendom nie je nič iné ako vegánstvo.

 

 

Vegáni sú presvedčení, že jedenie všetkého, čo akokoľvek súvisí so živočíšnou výrobou je nehumánne. Ortodoxní vyznávači tohto životného štýlu sa musia vyhýbať dokonca už aj avokádu, brokolici a iným druhom zeleniny či ovocia, ktoré sú pestované štandardnými postupmi! Vo väčšine prípadov sa však len samých seba snažia presvedčiť, že takto je to lepšie, pritom len málokomu z nich sa občas nezachce poriadneho steaku! Giuseppe Scionti sa im pokúsil vyjsť v ústrety.

 

Scionti je taliansky bioinžinier, ktorý sa zapojil do španielskeho startupu a vymyslel prvú 3D tlačiareň na svete, ktorá „tlačí“ vegánske steaky. Tie napodobňujú štruktúru skutočného mäsa. Ingrediencie ako ryžu, hrach či morské riasy pretvoril na špeciálnu pastu bohatú na aminokyseliny, ktorou naplnil trysky tlačiarne a naprogramoval ju tak, aby kopírovala vzhľad klasického hovädzieho steaku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

(AR/EN) تمتع زوار #المؤتمر_العالمي_للهواتف المحمولة، بتجربة شريحة "لحم" نباتية، بعد طباعتها أمام أعينهم بتقنية الطباعة ثلاثية الأبعاد. وأوضح جيوسيبي سيونتي مؤسس ومدير شركة “#نوفا_ميت"، أن هذه التقنية هي مستقبل الصناعة الغذائية، وستتوفر يوماً ما كما تتوفر مكائن #القهوة في منازلنا الحالية، وأضاف سنوفر خراطيش ومكائن طباعة اللحوم للمطاعم والأفراد. وتابع نحن نحاول إنتاج أول شريحة لحم نباتية بتقنية الطباعة ثلاثية الأبعاد، وتتكون هذه الشريحة من مكونات مثل بروتين الرز والبقوليات وبعض الألياف المشتقة من الطحالب، لنقدم بديلاً نباتياً صحياً بنفس الطعم والقوام الطبيعي للحوم. Visitors of #Mobile_World_Congress had the opportunity to try and test vegan #steaks after being printed in front of their eyes. Giuseppe Scionti, founder and CEO of the #NovaMeat Company, said that this is the future of food industry, as one day we will have #steak machines the way we have #coffee machines nowadays. “We will have cartridges that you can use with a printer. We will sell the cartridges and printers for restaurants and costumers," he said. "We are creating the first #3D printed plant-based beef steak. And it's composed of ingredients - rice protein, pea protein, and we use some algae fibres - so we mix this and we create an alternative to meat which has the same texture and soon will have a good appearance,” Scionti concluded. #uae#sharjah#sharjah24#الإمارات#الشارقة#الشارقة24​ ​

Príspevok, ktorý zdieľa Sharjah24 (@sharjah24),

Inžinier tvrdí, že našiel dieru na trhu, pretože všetky vegánske produkty sa obmedzujú na akési „beztvaré“ kusy hmoty a hoci imitujú chuť živočíšneho mäsa, nevyzerajú tak. Preto sa rozhodol pre zmenu. Podobným spôsobom vyrába aj „kuracie“ prsia. Zložky, z ktorých sú jeho produkty vyrobené, obsahujú väčšie množstvá proteínov a iných dôležitých látok ako skutočné mäso.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inscrutable are the ways to fight the climate change and hunger. Italian bio-engineer Giuseppe Scionti has invented Novameat @nova_meat, a meat substitute 🥩🌾that is printed as a steak on a 3D printer. Novameat is made of rice, algae and other plant ingredients, very identical to beef in terms of nutrients and structure. These qualities are achieved through 3D printing.The printer can produce up to 200 gramm of "meat" per hour. Scionti has a dream to expand this technology on a global scale and to feed hungry people in various parts of our planet. In addition, the invention of Scionti stands up to the global warming: livestock is responsible for almost 15% of total greenhouse gas emissions. Photo credit: Novameat #ecoeducation #ecolife #ecorules #reasonableconsumption #novameat

Príspevok, ktorý zdieľa Elena Ritschard (@naturapur.zurich),

Sciontimu momentálne trvá výroba jedného 100-gramového steaku približne 30 minúť. Predpokladá však, že toto tempo sa čoskoro zrýchli a výroba bude efektívnejšia. Jeho jedlo je zároveň možné aj konzervovať a baliť, takže nebude problém predávať ho aj do supermarketov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Karnišová Lucia



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies