Na vajcia sa väčšinou pozeralo ako na potravinu, ktorá škodí nášmu zdraviu tým, že zvyšuje hladinu cholesterolu. Poslednou dobou sa ale ukazuje, že strach z vajíčok je trochu prehnaný.
Nedávna štúdia naopak preukázala, že by vajcia mohli byť prospešné pre naše srdce a cievy. Časopis Heart priniesol nedávno štúdiu čínskych vedcov, podľa ktorých by vajcia mohli byť prospešné pre srdce a cievy.
Koľko vajec môžete zjesť?
Ľudia, ktorí jedli približne jedno vajce denne, boli oveľa menej náchylní k chorobám srdca a cievnej mozgovej príhode ako tí, ktorí vajcia nejedli vôbec. Štúdia skúmala približne pol milióna ľudí po dobu deviatich rokov.
Ľudia, ktorí uvádzali, že zjedia jedno vajce denne, mali o jedenásť percent nižšie riziko, že ich postihne choroba srdca, a o osemnásť percent nižšie riziko, že v súvislosti s týmto ochorením zomrú.
Ešte lepšie výsledky sa ukázali pri krvácavých cievnych mozgových príhodách: ľudia, ktorí jedli jedno vajce denne, mali oproti tým, ktorí vajcia nejedli, o dvadsaťšesť percent nižšie riziko vzniku tohto ochorenia.
Tieto výsledky tak potvrdzujú to, čo sa v posledných rokoch ukazuje o cholesterole a tuku v strave všeobecne. Totiž to, že konzumácia potravín s vysokým obsahom "zlého" cholesterolu nemusí nutne znamenať, že sa zvýši jeho nezdravá hodnota aj v tele.
Vajcia navyše pomáhajú zvyšovať hladinu toho "dobrého" cholesterolu v tele, a tým srdcu pomáhajú. V neposlednom rade vaječná bielkovina vie regulovať krvný cukor, a tým znižovať riziko vzniku obezity - ďalšieho faktora, ktorý je s chorobami srdca a ciev spájaný.
Táto konkrétna štúdia však neukazuje, čo je príčina a čo je následok. Ak teda lepší zdravotný stav ovplyvňujú priamo vajcia, alebo ešte nejaké ďalšie faktory.
Každopádne sa ukazuje, že látky obsiahnuté vo vajciach, ktoré srdcu prospievajú, môžu byť oveľa dôležitejšie ako samotný cholesterol.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies