Výskyt osýpok sa v Británii v priebehu jedného roka až štvornásobil.

NETKY.SK • 25 Apríl 2019, 11:30 • 2 min
Výskyt osýpok sa v Británii v priebehu jedného roka až štvornásobil.

LONDÝN - V Spojenom kráľovstve medzi rokmi 2010 až 2017 nedostalo vakcínu proti osýpkam viac ako pol milióna detí. Počas dnešného dňa poskytla túto správu spravodajská stanica BBC s odvolaním sa na analýzu Detského fondu OSN (UNICEF).

slovakia

left justify in out

Už v minulosti varoval šéf britskej Národnej zdravotnej služby (NHS) Simon Stevens, že na území Anglicka zaevidovali v priebehu jedného roka štvornásobný nárast výskytu osýpok. Zároveň vyzval rodiny s deťmi, aby sa očkovaniu nevyhýbali, pretože by inak predstavovali "rastúcu časovanú bombu pre verejné zdravie".

 

img

 

Osýpky patria k najviac nákazlivým ochoreniam a rýchlo sa šíria vzduchom najmä medzi neočkovanými ľuďmi. Spôsobujú časté komplikácie — zápaly priedušiek, pľúc i centrálneho nervového systému, ktoré môžu byť smrteľné.

 

img

 

Podľa zdravotníckych expertov zabezpečia plnú ochranu dieťaťa proti osýpkam dve dávky očkovacej látky.

UNICEF tvrdí, že dezinformácie, skepticizmus v súvislosti s očkovaním a nedostatočným prístupom k vakcínam vedie k neochote zaočkovať sa proti tomuto ochoreniu. 

 

img

 

Za roky 2010 až 2017 však Veľká Británia nedrží prvenstvo za najviac nezaočkovaných detí. na čelé sú Spojené štáty, kde prvú vakcináciu nedostalo 2 600 000 detí. Podľa UNICEF sú "ešte alarmujúcejšie" počty detí, ktoré nedostali druhú dávku vakcíny. Týka sa to 20 krajín subsaharskej Afriky, v dôsledku čoho je už v nízkom veku vystavených voči chorobe viac ako 17 miliónov novorodencov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies