BRATISLAVA - Sezóna polievok viac svedčí jeseni či zime. Ale jar a leto majú tiež chutné želiezka v ohni. Jedným z nich je špargľa. U nás ešte často opomínaný koreňový výhonok, ktorý je v kulinárskom svete považovaný za jednu z najlahodnejších zelenín.
Suroviny:
2 PL olivový olej, 1 ks cibuľa, 2 ks stonkový zeler (2 stonky), 2 ks mrkva, 100 g hrášok (čerstvý alebo mrazený), 250 g zelená špargľa, 2 ks stredne veľký zemiak, 200 g údená šunka, 1.5 litra zeleninový vývar (bujón), podľa chuti, soľ, mleté čierne korenie, 1 hrsť mladý špenát (listy)
Postup:
Pripravíme si zeleninu: cibuľu nasekáme nadrobno, zelerové stonky nakrájame na menšie kúsky, mrkvu nasekáme na tenké prúžky, zemiaky nakrájame na menšie kocky a zo šparglí odrežeme spodné drevnaté konce a zvyšok nakrájame na menšie kúsky. V hrnci rozpálime olej a pridáme cibuľku. Posolíme ju a restujeme, kým nezmäkne. Potom pridáme zeler a mrkvu a zase pár minút restujeme. Následne pridáme zemiaky, hrášok a prilejeme vývar. Okoreníme a privedieme k varu. Po desiatich minútach pridáme na kocky pokrájanú šunku a pokračujeme vo varení, až kým nám nezmäknú zemiaky. Nakoniec pridáme kúsky špargle a ešte povaríme 3 až 5 minút. Ochutnáme, ak treba dochutíme soľou a môžeme podávať. Polievku môžeme dozdobiť lístkami čerstvého baby špenátu.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies