BRATISLAVA - Jahody pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v kuchyni. Nemenej dôležité sú aj pre naše zdravie a krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov a minerálnych látok.
Sezóna zberu domácich voňavých červených a šťavnatých jahôd je v plnom prúde. Ich chuť je sladká a osviežujúca.
Svojím obsahom a kombináciou výnimočných látok sa jahody zaraďujú medzi „super ovocie“, a preto majú aj neskutočne veľa pozitívnych účinkov na naše zdravie.
Tvarohový koláč s jahodami
Potrebné suroviny: 350 g múka polohrubá, 500 ml kefír, 1 ks vajce, 200 ml olej, 250 g cukor kryštál, 1 PL sóda bikarbóna, 3 PLkakao, 1 ks cukor vanilkový, lekvár
Plnka: 2 ks kyslá smotana, 250 g tvaroh, 80 g cukor práškový, 1 ks cukor vanilkový, 1 ks smotana na šľahanie, 1 ks stužovač, piškóty okrúhle, jahody sterilizované
Poleva: 1 ks kyslá smotana, 100 g čokoláda varová
Príprava receptu: Suroviny na cesto všetky spolu vymiešame a pečieme na 175 stupňov približne 25 minút. Na upečené vychladnuté cesto natrieme lekvár a poukladáme piškóty, pomedzi piškóty dáme polky alebo štvrťky jahôd /podľa veľkosti/, potom navrstvíme plnku.
Na plnku vymiešame tvaroh a smotany s cukrom a vanilkovým cukrom, primiešame vyšľahanú šľahačku so stužovačom. Na polevu rozpustíme čokoládu nad parou a primiešame kyslú smotanu, natrieme na plnku a dozdobíme. Dáme do chladu stuhnúť na pár hodín, aby nám aj piškóty zmäkli.
Jahodové muffiny
Potrebné suroviny: 2 celé vajíčka, 1/2 hrnčeka mlieka, 1/2 hrnčeka oleja, 1 hrnček pokrájaných jahôd, 100g čokolády posekanej na kocky, 1 väčší mäkký banán, 2 hrnčeky polohrubej múky, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, štipka soli, 1ČL prášku do pečiva, 1ČL sódy bicarbóny
Príprava receptu: Vajíčka vymiešame do penista s cukrom a štipkou soli. Pridáme banán popučený vidličkou na kašu. Prilejeme mlieko, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a sódou bicarbónou. Nakoniec prilejeme zľahka olej. Vareškou ručne primiešame posekanú čokoládu a na koniec posekané jahody. Plníme košíky a pečieme vo vyhriatej rúre na 160° 15-20min. Pri objeme hrnčeka 250ml mi vyšlo 16 muffiniek. Inak, kľudne môžete polovicu múky nahradiť celozrnou, aj tak budú muffinky pekne nadýchané.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies