BRATISLAVA - K letu patria nepochybne aj maliny. Svieže pokušenie plné farby, vône a chuti, ktorému sa len ťažko odoláva.
Malina je plod ostružiny malinovej. Je zložená z drobných guľôčok červenej farby. Obsiahnuté farbivo patrí medzi najsilnejšie antioxidanty. Čím sýtejšej a tmavšej farby sú maliny, tým je koncentrácia tohto farbiva vyššia. Plody, šťava a ďalšie výrobky z nich sú najmä pre obsah antioxidantov cenné pri horúčkovitých a zápalových ochoreniach (zápal priedušiek, reuma), zlepšujú zdravotný stav fajčiarov a alkoholikov, odporúčajú sa aj pri Alzheimerovej chorobe.
Lahodné, svieže a sladučké plody sa hodia do koláčov, zákuskov, robia sa z nich marmelády, džemy, sirupy a zahorúca sa hodia napríklad k vanilkovej zmrzline.
Malinový sirup
Potrebné suroviny: 300g malín, 50 malinových listov, 1PL kyseliny citrónovej, 800ml vody, 1kg cukru
Príprava receptu: Maliny pomačkáme, pridáme do vody spolu s umytými listami. Varíme 10 minút. Potom šťavu prelisujeme cez gázu alebo nejakú látku. Všetku šťavu dáme variť spolu s 1 kg cukru. Keď zovrie pridáme kyselinu citrónovú, varíme ešte 10 minút. Vlejeme do sklenených fľiaš.
Malinovo-čokoládové pokušenie
Potrebné suroviny: cesto: 280 g polohrubej múky, 140 g cukru (krupice), 180 g masla (Hery), 1/2 PDP, 2 žĺtka, 2 PL mlieka
plnka: 250g malín, 20 g vanilkového cukru, 300 g čokolády na varenie, 150 g masla, 150 g smotany na šľahanie
Príprava receptu: Suroviny na cesto dobre vypracujeme rukami a necháme 5 minút odpočinúť. Odpočinuté cesto roztlačíme aj s nižším okrajom na menší plech, alebo do guľatej formy na koláče a pečieme na 180 – 200 ºC cca 15 minút. Upečené cesto vytiahneme z rúry a necháme chladnúť. Maliny zohrejeme na ohni, zmiešame s vanilkovým cukrom a nanesieme na upečené cesto. Do väčšej nádoby vhodnej do mikrovlnky dáme nalámanú čokoládu, šľahačku a maslo. Vložíme do mikrovlnky a zohrievame 1 minútu na polovičný výkon (500W). Vytiahneme poriadne premiešame, aby nám na stenách nezostala roztopená čokoláda a nezačala sa pripaľovať a dáme zase na 1 minútu zohrievať. Zohrievanie a miešanie opakujeme pokým hmota nie je horúca, hustá a úplne hladká. Čokoládový krém nalejeme na maliny, zarovnáme a necháme úplne vychladnúť. Vychladnutý koláčik dáme na noc do chladničky, aby sa maliny stihli vpiť do cesta a čokoládkový krém dobre sadol.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies