Leto máme v plnom prúde, kvety a bylinky nám kvitnú na záhradách i lúkach. Využite to a zachovajte si ich chuť a vôňu aj na zimné mesiace!
V poslednom období sa ľudia čoraz intenzívnejšie vracajú k takzvaným farmárskym a domácim produktom. Pestujú si vlastnú zeleninu, ovocie a kupujú mäso od lokálnych chovateľov. Chcú skrátka vedieť, čo jedia. Na trhu sa rovnako objavuje čoraz viac „bezéčkových“ džemov a sirupov. Záujem o ne je čoraz väčší, pretože nám ponúkajú zdravšiu a často aj chuťovo zaujímavejšiu alternatívu ku komerčným výrobkom. A čo takto pripraviť si sladučký sirup úplne podľa seba? Poďme na to!
Potrebovať toho veľa nebudeme, základnou ingredienciou je trpezlivosť a láska. No ale aby sme predsa len mali z čoho tvoriť, na jednu dávku budeme potrebovať aj pol kilogramu byliniek podľa vlastnej chuti a preferencií, zhruba 1,5 litra vody, 2 celé BIO citróny alebo šťavu z 3 citrónov, 750 gramov cukru a čisté sklenené fľaše, v ktorých budeme sirup môcť aj zasterilizovať.
Treba pripomenúť, že bylinky si vždy zbierame v oblastiach, kde je čisto, teda nie v blízkosti ciest a v miestach, kde je prach. Ideálne je tiež použiť tie vlastné, zo záhradky.
Do vody vložíme bylinky, pridáme na kolieska nakrájané BIO citróny, respektíve šťavu z klasických citrónov a necháme zhruba hodinku lúhovať. Potom to ešte asi 15 minút povaríme na miernom ohni, aby sa lepšie uvoľnili arómy z jednotlivých rastliniek. Túto zmes necháme dva dni odstáť na slnečnom mieste, prikrytú utierkou, trebárs za oknom. Po dvoch dňoch scedíme do hrnca, ideálne takého, ktorého dno má väčšiu plochu, aby sa šťava dobre redukovala. Na liter tejto zmesi použijeme 750 gramov cukru, zamiešame a varíme, kým tekutina nezhustne na sirupovú konzistenciu. Následne nalejeme do pripravených fliaš, uzatvoríme a ešte 15 minút sterilizujeme na 80 stupňoch.
Takto pripravený sirup môže výborne poslúžiť ako osviežujúca prísada do letných nápojov alebo dezertov. Kombinácie chutí sú len na vás!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies