BRATISLAVA - Máte veľa cukety a premýšľate čo s ňou? My vám ponúkame pár inšpirácií.
Cuketa je všestranná letná zelenina. Najkvalitnešie sú mladé cukety, ktoré sú dlhé približne 25 cm a ich semená ešte nie sú plne vyvinuté, takže sú mäkké. Cuketa vďaka obsahu látok aktivizuje bunkový metabolizmus, výkonnosť, posilňuje svaly i srdce. Pomáha udržiavať štíhlu líniu, stimuluje nervovú sústavu a upokojuje. Z tela vyplavuje škodlivé látky, posilňuje imunitný systém a pomáha pri nedostatočnom trávení či zápche.
Cuketový koláč
Potrebné suroviny: 1 veľká cuketa, 1 cibuľa, 350 g šunka, 300 g nastrúhaný syr, 4 vajcia, soľ, korenie, mletá červená paprika, mletá rasca, sušený cesnak
Príprava receptu: Cuketu očistíme, postrúhame na hrubo, osolíme, aby pustila vodu, necháme postáť a "vyžmýkame". Na panvici si zatiaľ opražíme cibuľu, ku ktorej pridáme šunku, pridáme koreniny a vmiešame k cukete. Pridáme celé vajcia, polovicu nastrúhané syra, vylejeme na vymastený plech. Dáme piecť do rúry na 200°C na 30 minút. Pred koncom pečenia posypeme druhou polkou syra. Necháme vychladnúť a nakrájame.
Cuketový prívarok
Potrebné suroviny: cuketa, cibuľa, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 2dcl mlieko, hladká múka, soľ, kôpor
Príprava receptu: Nakrájame nadrobno cibuľu, cuketu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osmažíme cibuľu, pridáme cuketu a dusíme domäkka. Môžme aj jemne priliať vodu. Posolíme. Vymiešame si v miske 1 lyžicu hladekj múky s mliekom a kyslou smotanou. Keď je cuketa mäkká, vlejeme zmes do nej. Premiešame a môžme ešte priliať mlieko. Záleží na hustote. Necháme prevrieť. Dochutíme podľa potreby soľou a kôprom.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies