Alternatívne stravovanie naberá na popularite, ale aj dôležitosti. Zvládli by ste však zjesť takúto pochúťku?
V poslednom období sa roztrhlo vrece s najrôznejšími alternatívnymi potravinami. Je tomu tak preto, že pribúda ľudí s intoleranciami lepku, laktózy a iných zložiek potravy, ale aj z toho dôvodu, že planéta začína byť preľudnená a my musíme uvažovať, ako sa v budúcnosti „uživíme“.
Čoraz viac odborníkov nachádza odpoveď v ríši hmyzu. Síce to neznie lákavo, no ide skutočne o niečo unikátne. Mnohí zrejme ani netušia, koľko výživných látok v sebe hmyz má. Ale ako asi chutí zmrzlina z lariev muchy nazývanej bránivka.
Na túto otázku sa rozhodla odpovedať istá spoločnosť pôsobiaca v Juhoafrickej republike. Z červíkov začali vyrábať takzvané etnomlieko, ktoré následne využívajú na výrobu svojej zmrzliny. „Hmyz obsahuje množstvo tuku, bielkovín a minerálov. Obsah tukov a bielkovín u bránivky je porovnateľný s hovädzinou a zinku, železe a vápnika má omnoho viac,“ vysvetlila zakladateľka firmy Leah Bessaová pre Bloomberg.
Toto zvláštne „mlieko“ neobsahuje laktózu ani lepok, preto je zmrzlina z neho vhodná aj pre spomínaných alergikov. Ako uvádzajú zákazníci, ľadová dobrota má síce zemitejšiu chuť, no je veľmi krémová a chutná. Zatiaľ sa vyrába s čokoládovou a arašidovou príchuťou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies