BRATISLAVA- Vrátili ste sa z jesennej prechádzky lesom s plným košíkom? Huby na jeseň príjemne spestria a prevoňajú jedálniček. Pridajte ich smelo k mäsu, cestovinám, spravte polievku alebo jednoduchú nátierku.
Hubová nátierka
Suroviny:
250 g čerstvé huby podľa vlastného výberu, 2 PL olej, 1 ks stredná cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1/2 KL drvená rasca, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, 100 g maslo, 1 PL plnotučná horčica
Postup:
Huby opláchneme, osušíme a pokrájame. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a restujeme do mäkka. Na panvicu vysypeme huby, pridáme rascu a podľa chuti dosolíme a okoreníme. Restujeme kým huby nezmäknú a nepustia vodu. Potom pridáme prelisovaný cesnak a dusíme, kým sa väčšina vody neodparí, odstavíme a necháme chvíľku schladnúť. Potom hubovú zmes presypeme do kuchynského robota alebo mixéra, pridáme na kocky pokrájané maslo a horčicu. Vymixujeme jemnú nátierku, ktorú prípadne ešte dosolíme. Podávame na čerstvom pečive.
Pečené zemiaky na hubách a víne
Suroviny:
1 kg zemiaky, 2 PL rastlinný olej, 1 KL soľ, podľa chuti rasca, mleté čierne korenie, mletá paprika
Huby: 2 PL rastlinný olej, 1 ks veľka cibuľa, 300 g huby (dubáky, kozáky, kuriatka, šampiňóny, ...), 4 strúčiky cesnak, podľa chuti soľ, rasca, mleté čierne korenie
Na podliatie : 1 dl biele víno
Postup:
Zemiaky umyjeme (nešúpeme), pokrájame na menšie kocky a navrstvíme na plech. Pokvapkáme olejom a pridáme soľ a koreniny podľa chuti. Všetko spolu premiešame a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút. Medzitým si pripravíme huby: na rozpálenej panvici zahrejeme olej a pridáme na plátky nasekanú cibuľku, ktorú orestujeme do sklovita. Pridáme umyté a na väčšie kúsky pokrájané huby, celé strúčiky cesnaku, rascu, čierne korenie a soľ. 2 minútky orestujeme a stiahneme z plameňa. Po 30 minútach vytiahneme zemiaky z rúry, nasypeme k nim restované huby, premiešame, podlejeme vínom a vrátime naspäť do rúry na 15 až 20 minút. Podávame s čerstvým šalátom alebo ešte lepšie s nakladanou zeleninou.
Rizoto z dubákov
Suroviny:
500 g čerstvé huby, 1 šálka ryža guľatozrnná, 3 PL olej, 1 ks cibuľa väčšia, 1/2 KL morská soľ, 2 g čierne korenie mlete, 1 KL petržlenová vňať sušena
Postup:
Huby očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na oleji speníme cibuľu, nakrájanú. Nakrájané huby premyjeme, a dáme na cibuľku. Osolíme,okoreníme a dusíme domäkka. Keď sú huby mäkké, pridáme za šálku ryže. Doplníme vodou a dusíme, pridáme petržlenovú vňať. Počas dusenia premiešavame..ochutnáme, ak je málo slané, posolíme. Rizoto potom odstavíme.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies