BRATISLAVA - Tekvice sa dajú spracovať skutočne mnohorako. Nasladko, nakyslo, naslano. Zapojte fantáziu a pochutnajte si! Okrem šupky využijete z tekvice úplne všetko. Dokonca i semienka, ktoré sú vynikajúcou lahôdkou, keď ich upražíte. Plnohodnotne nahradia orechy. Čerstvú dužinu zasa môžete pridávať do leča, čatní, zmrzlín a jogurtových koktailov.
Tekvicový kompót
Suroviny:
1.5 kg tekvica hokkaido (očistená, pokrájaná), 300 gkryštálový cukor, 1 PL kyselina citrónová, 1 balíček vanilkový cukor
Postup:
Tekvicu/tekvice prepolíme, vydlabeme semienka, ošúpeme a pokrájame na menšie kocky. Kocky vložíme do hrnca, pridáme cukor, kyselinu citrónovú a vanilkový cukor. Naloženú tekvicu zalejeme vodou, tak aby bola všetka ponorená a necháme ju odpočívať v náleve aspoň 2 hodinky. Potom zmes privedieme k varu a varíme do momentu, kým kocky nezmäknú a nezačnú strácať sovoju oranžovú farbu po krajoch. Odstavíme a stále horúcu zmes plníme do zaváraninových fliaš. Fľaše uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 90°C 20 minút. Kompóty obrátime hore dnom a necháme vychladnúť. Neskôr využijeme ako prílohu k jedlám či prípravu cesta alebo plnky do koláčov.
Tekvicovo-cuketové placky
Suroviny:
500 g tekvica hokkaido, 500 g cuketa, 1 ks cibuľa, 3 strúčiky cesnak, 3 ks vajce, 130 g polohrubá múka, podľa chuti soľ, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti majorán, olej na vyprážanie
Postup:
Tekvicu a cuketu nastrúhame nahrubo. Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a následne rozmixujeme na kašu. Všetko dáme do misy, pridáme vajíčka, múku, soľ, mleté čierne korenie a majorán. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo naopak pidať. Všetko spolu dobre premiešame. Na panvici rozhorúčime olej a vyprážame placky. Môžeme podávať napríklad s cesnakovým dresingom obohateným o jarnú cibuľku.
Tekvicové mafiny s čučoriedkami
Suroviny
Cesto: 1 ks malá tekvica (500 g), 250 g hladká múka, 1 balíček kypriaci prášok, 1 KL jedlá sóda, 150 g práškový cukor, 1 KL škorica, 1/2 KL sušený zázvor, 1/2 KL mleté klinčeky, 80 ml olej, 2 ks vajce, 100 g čerstvé čučoriedky
Na ozdobu: 250 g Mascarpone, 100 g práškový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 100 gčerstvé čučoriedky
Postup:
Tekvicu prepolíme ostrým nožom, vydlabeme semienka a pokrájame na menšie kocky. Tekvicu zalejeme vodou a dáme variť, až kým nezmäkne (cca 15 minút). Scedíme a ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. Necháme vychladnúť. V miske zmiešame naváženú múku s kypriacim práškom, sódou, cukrom a koreninami. V inej väčšej miske spolu vyšľaháme vajíčka s olejom a pridáme vychladnuté tekvicové pyré. Sypké suroviny presypeme k tekvicovej zmesi a zľahka spojíme obe položky do jemného cesta. Nakoniec jemne primiešame čučoriedky a zmes rozložíme medzi 12 papierových košíčkov, ktorými sme vystlali plech na mafiny. Z tohto množstva vyjde 12 veľkých alebo cca 20 menších mufiniek. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 20 až 25 minút. Medzitým si vyšľaháme mascarpone izbovej teploty s práškovým a vanilkovým cukrom na krém, ktorý potom natrieme alebo cukrárskym vreckom nastriekame na vychladnuté mafiny. Nakoniec dozdobíme čučoriedkami.
Dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies