BRATISLAVA - Cvikla je plná antioxidantov, má prekrásnu farbu, a ak sa správne upraví chutí božsky. Cvikla je proste univerzálna, chutná zelenina, ktorá si zaslúži oveľa viac než uzavretie do zaváraninových fliaš.
Cestoviny s cviklovým krémom
Suroviny:
200 g penne cestoviny, 2 ks cvikla červená, 1 ks cibuľa, 1 strúčik cesnak, 2 PL mäkký syr (typ žervé), 1/2 téglika biely jogurt, olej, soľ, mlté čierne korenie, bazalkové semiačka, parmezán
Postup:
Cestoviny uvaríme al dente. Trochu vody si odložíme na zjemnenie omáčky. Cibuľu s cesnakom pokrajáme nadrobno, osmažíme na oleji, pridáme cviklu a pár minút restujeme. Následne všetko presypeme do mixéra spolu s mäkkým syrom a jogurtom rozmixujeme. Podľa chuti pridáme soľ a korenie. Ak chceme mať omáčku jemnejšiu, prilejeme trochu vody z cestovín. Nakoniec omáčku premiešame s horúcimi cestovinami, posypeme strúhaným pamrezánom a bazalkovými semiačkami.
Cviklová pizza
Suroviny:
Cesto: 150 g zaváraná cvikla, 200 ml vlažná voda, 1 KLsušené droždie, 350 g hladká múka, 1 KL soľ, olej
Na pizzu: 4 PL paradajkový pretlak, 100 g šunka, 1/2 ks žltá paprika, 1/2 ks stredne veľká cuketa, 100 g mozarella, 1 strúčik cesnak, sušené oregáno, čierne korenie, soľ
Postup:
Odvážime si 150 g z cviklovej zaváraniny a necháme ju v sitku odkvápať od šťavy. Medzitým si vo väčšej miske spojíme vodu s droždím a necháme ho pár minút zaktivovať. Do misky potom naraz pridáme cviklu, múku a soľ. Všetko spolu vypracujeme na lepivé cesto. Ak sa cesto príliš lepí pridáme ešte trochu múky. Potrebujeme dostať síce lepivú ale celistvú guľu cesta. Inú misku vymastíme trochou oleja a vložíme do nej umiesené cesto. Poobraciame ho, aby sa celé obalilo olejom, misku zakryjeme utierkou a necháme cesto vykysnúť cca 1 hodinu. Cesto rozdelíme na polovice a každú ešte dobre premiesime na pomúčenom papieri na pečenie. Valčekom vyvaľkáme požadovaný tvar (kruh či obdĺžnik) a premiestnime aj s papierom na plech. Na vrch rozotrieme paradajkový pretlak a pridáme pretlačený cesnak. Okoreníme – soľ, oregano a mleté čierne korenie. Pridáme nakrájanú šunku, cuketu i papriku. Nakoniec všetko bohato zasypeme mozzarellou. Pizzu vložíme do rúry rozohriatej na 220 °C na 10 až 12 minút, kým nebude krásne hnedá a chrumkavá.
Cviklový džem so škoricou
Suroviny:
1 kg uvarená cvikla (postrúhaná), 1 ks cibuľa (nakrájaná na tenké plátky), 500 ml pomarančový dźus, 180 ml jablčný ocot, 220 g hnedý cukor, 2 ks celá škorica, 1 štipka mleté klinčeky
Postup:
Do hrnca dáme pomarančový džús, jablčný ocot, hnedý cukor, škoricu a mleté klinčeky. Za občasného miešania varíme, kým sa nám nerozpustí všetok cukor. Potom pridáme postrúhanú cviklu a pokrájanú cibuľu. Varíme cca 10 minút alebo, kým nedostaneme požadovanú "džemovú" konzistenciu. Potom odstavíme a vyberieme škoricu. Cviklovú zmes môžeme aj sčasti alebo úplne rozmixovať tyčovým mixérom. Horúcim džemom naplníme čisté zaváraninové poháre a ihneď uzavrieme viečkom. Na cca 5 minút otočíme hore dnom. Skladujeme na chladnom tmavom mieste. Po otvorení skladujeme v chladničke.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies