BRATISLAVA - Stará dobrá klasika. Prívarky sú úžasným spôsobom na zúžitkovanie zvyšných potravín a zároveň nimi nasýtite celú rodinu. Ktorý je ten váš najobľúbenejší?
Hovorí sa, že prívarky sú chuťou nášho detstva. Možno aj preto im mnohí v dospelosti nepodľahli a iní na ne naopak nedajú dopustiť. Ide o zdravé a rýchle jedlá bohaté na vlákninu, ktoré výborne zasýtia ako príloha, ale aj ako hlavný chod.
Šošovicový prívarok
Potrebné suroviny: 250g šošovice, 1 veľký zemiak, bobkový list, soľ, vegeta, smotana na varenie, hladká múka
Príprava receptu: Šošovicu namočíme do vody a necháme v nej stáť približne 2 hodiny. V tej istej vode ju potom dáme variť spolu s bobkovým listom. Zemiak si ošúpeme a nakrájame na malé kocky a dáme variť k šošovici. Keď sú už zemiaky aj šošovica mäkké, pridáme smotanu na varenie zmiešanú s hladkou múkou. Pridáme vegetu a soľ a pár minút ešte povaríme. Podávame s mäskom, alebo párkami.
Luskový prívarok
Potrebné suroviny: 600 g zelenej fazuľky, 40 g masla, 40 g hladkej múky, 20 g cibule, 1/4 l mlieka alebo kyslej smotany, voda, soľ, mletá červená paprika,mleté čierne korenie, ocot
Príprava receptu: Očistenú fazuľku pokrájame na menšie kúsky a uvaríme v osolenej vode,pridáme korenie. Z masla a múky pripravíme bledú zápražku, ku ktorej pridáme postrúhanú cibuľku, červenú papriku, popražíme, zalejeme vodou z uvarenej fazuľky, smotanou a povaríme. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľku, podľa chuti posolíme a okyslíme. Podávame s fašírkou,párkom a chlebom.
Kelový prívarok
Potrebné suroviny: 1 väčší kel, cibuľa, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, majorán, olej, hladká múka, zemiaky
Príprava receptu: Kel nakrájame,podlejeme vodou a dáme do hrnca dusiť. Osolíme, pridáme cesnak a koreniny. Po cca 15 min pridáme nadrobno nakrájané zemiaky a uvaríme. Na oleji speníme cibuľu, pridáme múku a kel zahustíme. Podávame s párkami.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies