BRATISLAVA - Karfiol je veľmi zdravá a chutná zelenina, ktorú možno pripraviť na množstvo spôsobov. Je len na vás čo si vyberiete, no sme si istí, že si výborne pochutíte.
Karfiol je veľmi zdravá zelenina, ktorá je dostupná po celý rok. V karfiole nájdete napríklad indol-3-karbinol a sulforafán, ktoré sa dávajú do súvislosti s prevenciou rakovinových ochorení, cukrovky či nadváhy. Jedná sa o potravinu, ktorá prispieva k správnemu fungovaniu ľudského organizmu a dodáva do tela živiny, ktoré mnohým chýbajú. V karfiole sa nachádza vitamín B8, známy ako cholín. Je dôležitý pre správnu činnosť nervovej sústavy a svalov. Dáva sa do súvislosti aj so zlepšením kognitívnych funkcií, podporou pamäti a sústredenia.
Karfiolová nátierka
Potrebné suroviny: 300 g karfiolu, 1 cibuľa, 100 ml bieleho jogurtu, 1 ČL horčice, soľ, mleté čierne korenie, 50 g hrášku, 2 vajcia uvarené natvrdo
Príprava receptu: Karfiol rozoberieme na ružičky a uvaríme v osolenej vode domäkka. Scedíme ho, a nadrobno nakrájame do misky. Jogurt vymiešame s horčicou, osolíme a okoreníme pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vmiešame do karfiolu. Nátierku dáme na 15 minút do chladničky. Hotovú nátierku natrieme na pečivo, posypeme hráškom a obložíme vajíčkami nakrájanými na kolieska.
Krémová polievka
Potrebné suroviny: 4 - 5 ružičiek karfiolu, 1 mrkva, 1 menšia cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 4 -5 menších zemiakov, olivový olej, šľahačková smotana, 1 kocka syrokrému, hovädzí bujón, soľ, mleté čierne korenie, vegeta, petržlenová vňať
Príprava receptu: V hrnci si na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kolieska nakrájanú mrkvu. Karfiolové ružičky umyjeme, rozoberieme na menšie kúsky a pridáme k cibuli a mrkve. Zalejeme horúcou vodou, približne 3 -4 cm nad opraženú zeleninu. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a cesnak, bujón a soľ. Varíme, kým nie je zelenina mäkká. Potom polievku odstavíme a rozmixujeme ručným ponorným mixérom. Pridáme smotanu, syrokrém, petržlenovú vňať a mleté čierne korenie, prípadne dochutíme soľou a vegetou. Všetko spolu ešte raz prevaríme. Podávame s cesnakovými krutónkami.
Karfiolový guláš
Potrebné suroviny: 500 g karfiol, 3 ks mrkva, 1 špagetová cuketa, 3 ks rajčiny, 1 ks cibuľa, 2 strúčiky cesnak, 1 PL solamyl, soľ, 1 ČL sójová omáčka, 1 dcl mlieko, 50 g syr, 1 vajce, hrsť petržlenová vňať
Príprava receptu: Na oleji speníme cibuľku a cesnak. Pridáme na ružičky natrhaný karfiol, cuketu a mrkvu. Prilejeme 1 KL sójovej omáčky a 1 Kl soli. Potom 3 nakrájané rajčiny a dusíme pod pokrievkou 15 minút. Medzitým si v mlieku rozrobíme vajíčko a primiešame nastrúhaný syr. Vylejeme do panvice, premiešame a na záver pridáme petržlenovú vňať. Podávame teplé.
Prajeme dobrú chuť!
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies