Hriešne drahý dúšok, fľašu škótskej whisky vydražili za 1,9 milióna dolárov!

NETKY.SK • 15 November 2019, 12:31 • 2 min
Hriešne drahý dúšok, fľašu škótskej whisky vydražili za 1,9 milióna dolárov!

BRATISLAVA - Dopyt po prémiovom alkohole je, zdá sa, na vrchole. Koncom októbra sa v New Yorku vydražila 750-mililitrová fľaša 60-ročnéhej škótskej whisky Macallan Fine& Rare 1926 za neuveriteľného 1,9 milióna dolárov.

slovakia

left justify in out

Prívlastok "tekuté zlato" nemusí v dnešnej dobe predstavovať len ropa. Na predstavu bohatstva a luxusu v podobe zlata a drahokamov sme zvyknutí. Vzhľadom na svoju vysokú hustotu dokáže zlato koncentrovať v malom objeme značnú hodnotu. Limitované edície alkoholu sa však stávajú rovnako hodnotnou možnosťou investície.

 

img

 

Podľa Tomáša Bilica zo spoločnosti Acan Premium Spirits, ktorá dováža exkluzívne prémiové značky alkoholu aj na Slovensko, je označenie "tekuté zlato" skutočne na mieste. "Väčšinou sa zberateľský alkohol, limitované edície vyrobené vo veľmi malých množstvách, kupuje ako investícia, ktorá by sa pri dobrom výbere mala časom aj dobre zhodnotiť. Určite podstatne lepšie ako peniaze uložené v banke," hovorí T. Bilic.

 

img

 

Na zvyšujúcu sa hodnotu destilátu má vo všeobecnosti vplyv hlavne popularita značky, počet vyrobených fliaš, vek a výnimočnosť samotnej fľaše. Čím je alkohol starší, tým je hodnotnejší, keďže sa pri zrení odparuje. Spomínanú 60-ročnú, takmer dvojmiliónovú whisky z pálenice Macallan, ktorá je známa svojimi kvalitnými produktmi, nie je vôbec jednoduché vyrobiť. 

 

img

 

"Vek škótskej whisky je limitovaný tým, že podľa zákona nesmie whisky v sude klesnúť pod 40% alkoholu. Do sudov sa vlieva poväčšine v sile pod 70 %. Nie je výnimkou, že sa ročne zo sudu odparí aj viac ako 1% alkoholu aj tekutiny. Záleží najmä na kvalite a skladovaní sudu.  U tejto whisky sa ročne odparilo číslo hlboko pod priemerom a práve to z nej robí taký vzácny unikát,“ vysvetľuje Tomáš Bilic zo spoločnosti Acan Premium Spirits. 

 

img

 

Jemná drevnatosť chuti pochádza práve zo zrenia v dubovom sude, dĺžkou zrenia sa, samozrejme, zintenzívňuje. "Ovocné príchute vznikajú už pri samotnej destilácii whisky. Kotlíkové destilačné prístroje v škótsku sa vyrábajú výlučne z medi a bolo dokázané, že pri kontakte alkoholu s meďou môžu vznikať rôzne ovocné príchute," doplňuje T. Bilic.

 

V konečnom dôsledku je to práve kombinácia všetkých detailov, čo rozhodne, či sa z alkoholu stane (dvoj)miliónová investícia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: lukas cief



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies