Aromatické pomarančové pokušenia

NETKY.SK • 24 November 2019, 17:00 • 2 min
Aromatické pomarančové pokušenia

BRATISLAVA - V jeseni nemôžeme nedať priestor jednému z najikonickejších citrusov, ktorého vôňa osvieži v lete a zahreje v zime. Veľmi dobre padne horúci pomarančový čaj s mätou alebo škoricou či hriešne dobrá čokoláda s pomarančovou kôrou a amarettom. Takéto bodky za uponáhľaným, chladným dňom vás nielen zahrejú, ale tiež príjemne naladia. Skúste aj naše recepty!

slovakia

left justify in out

Pomarančový koláč s vlašskými orieškami

 

Suroviny:

180 g múka, 100 g kryštálový cukor, 1 štipka soľ, 2 KL kypriaci prášok, 100 g vlašské orechy, 2 PL med, 125 g maslo, 3 ks vajce, 1 ks pomaranč, maslo na vymastenie plechu, múka na vysypanie plechu

 

Postup:

Oriešky nesekáme alebo rozmixujeme na drobno. Nemelieme! V koláči chceme cítiť kúsky orieškov a zároveň chceme, aby bol krásne svetlý. Maslo roztopíme a necháme vychladnúť. V miske spojíme múku so soľou a kypriacim práškom. Do misky pridáme aj cukor a dobre premiešame. Do veľkej misky si rozklepneme celé vajíčka, prilejeme maslo, nastrúhame kôru z pomaranča a prilejeme aj precedenú šťavu z pomaranča. Nakoniec pridáme med, nasekané oriešky a všetko spolu vymiešame. Teraz presypeme múkovú zmes do tekutej zmesi  a vypracujeme tekuté cesto. Cesto nalejeme na plech vymastený maslom a vysypaný múkou a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na cca 35 až 40 minút. Koláčik servírujeme dozdobený polkami orieškov.

 

img

 

Kuracie stehná na tekvici a pomarančoch

 

Suroviny:

4 ks kuracie stehná, 1 ks menšia tekvica, 1 ks väčší pomaranč
Marináda:
2 PL olej, 2 PL pomarančová šťava, 1 PL med, 1 P Lplnotučná horčica, 1/2 KL škorica, 1/2 KL mletá rasca, podľa chuti soľ, mleté čierne korenie

 

Postup:

Stehná umyjeme a osušíme v papierovej utierke. Tekvicu prepolíme, vydlabeme semienka a spolu so šupkou pokrájame na väčšie kocky. Pomaranč umyjeme a rozrežeme na osminy. Vo väčšej miske si vymiešame marinádu z oleja, pomarančovej šťavy (vytlačenej z 2 osmín), medu a horčice. Pridáme škoricu a podľa chuti soľ a korenie. Kuracie stehná uložíme do misky s marinádou a necháme postáť pri izbovej teplote asi 30 minút. Potom ich spolu s marinádou rozložíme na plech, pridáme asi deci vody a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C na zhruba 20 minút. Potom k stehnám pridáme tekvicu a pomaranč, podľa potreby podlejeme vodou a spolu pečieme pri rovnakej teplote ďalších zhruba 15 minút. Podávame ohriankvanou bagetkou, kuskusom či pečenými zemiakmi.

 

img

 

Mrkvovo-pomarančový koláč

 

Suroviny:

Cesto: 500 g mrkva, 500 g hladká múka špaldová, 220 g hnedý cukor kryštálový, 3 ks vajce, 1 ks pomaranč, 1 KL škorica mletá, 1/2 KL muškátový oriešok, 2 dl olej, 1 balíček prášok do pečiva, 1 štipka soľ, 100 g posekané vlašské orechy
Krém: 250 g mascarpone, 220 g cukor práškový, 50 g maslo, 1 KL vanilkový extrakt
trochu maslo na vymazanie formy, trochu múka na vysypanie formy

 

Postup:

Cukor s vajíčkami si vyšľaháme do peny, pridáme olej a pomarančovú šťavu. Suché ingrediencie preosejeme a pridáme do peny. K celej zmesi pridáme očistenú nastrúhanú mrkvu, posekané orechy a pomarančovú kôru. Pripravené cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej formy a pri teplote 180°C pečieme približne 45 minút. Kým sa koláč pečie, pripravíme si krém. Maslo, cukor a vanilínový extrakt zmiešame spolu s mascarpone a vyšľaháme jemný krém. Po upečení necháme koláč vychladnúť a prekrojíme ho na dve rovnaké časti. Spodnú vrstvu natrieme tretinou krému a naň položíme druhú časť cesta. Celý koláč  následne potrieme zvyšnou časťou krému aj po bokoch. Vrch koláča môžeme dozdobiť nasekanými orieškami a nastrúhanou kôrou s pomaranča.

 

img

 

Dobrú chuť!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Katka Štefunková



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies