Štefan Harabin podporuje tých, na ktorých strane stojí zákon

NETKY.SK • 12 December 2019, 18:56 • 2 min
Štefan Harabin podporuje tých, na ktorých strane stojí zákon

Písal sa máj 2017, keď sa v časopise Zem a Vek uverejnil článok Tibora Eliota Rostasa, ktorý rozvíril vody slovenskej justície. Prokurátor Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal na Rostasa trestné oznámenie vo veci šírenia extrémizmu či hanobenie národa.

slovakia

left justify in out

Autor článku sa však cíti nevinný. Uviedol to v stredu (11.12. 2019) na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Obžaloba však spočíva v tom, že aj keď to neboli autorove myšlienky, ale len citoval rôzne osobnosti slovenskej histórie, uviedol to do obehu a teda sa podľa prokurátora dopustil spáchania činu verejne.

 

img

 

Sudca Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a volebný líder politickej strany Vlasť Štefan Harabin, prišiel obžalovaného podporiť, pretože je názoru, že ide o slobodu prejavu, za ktorú je Rostas stíhaný. Pred médiami sa vyjadril, že "táto politická šikana zo strany prokurátora Tomáša Honza by mala byť trestne stíhaná."

 

Harabin uviedol aj príklad, keď Honz nestíhal osoby, ktoré nadávali Slovákom do čvargy. "Teraz ide selektívne stíhať pána Rostasa za to, že niekoho cituje. Pán Rostas je obvinený za to, že v článku nespomenul holokaust, a pán Honz z toho vyvodil, že holokaust popiera."

 

img

 

Inými slovami, autor článku a šéfredaktor časopisu Zem a Vek Tibor Eliot Rostas je stíhaný za myšlienky a výpovede iných ľudí. "Pán Rostas nespáchal žiadny trestný čin, a pán Honz bude trestne stíhaný za zneužitie právomoci verejného činiteľa," vyjadril sa volebný líder strany Vlasť. 

 

"Pokiaľ sa pán Čižnár (generálny prokurátor Slovenskej republiky) dozvie, že bol trestný čin spáchaný ex officium (teda z úradnej povinnosti), nemusí nikto podávať trestné oznámenie," vysvetlil sudca Najvyššieho súdu. 

 

img

 

Okrem iného sa Štefan Harabin vyjadril aj na adresu znalca, ktorý išiel podávať posudok. Podľa neho sa vyjadril k tomuto článku ešte predtým, ako znalecký posudok sám vypracoval, a teda sa týmto činom dopustil spáchania trestného činu nepravdivého znaleckého posudku a taktiež zneužitia právomoci verejného činiteľa.

 

img

 

Volebný líder strany Vlasť sa vyjadril na celú situáciu so slovami, že "tu sa dostávame do polohy totalitného štátu, pretože v mene štátu prokurátor produkuje trestnú činnosť."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies