Pomer medzi kyslím a zásaditým prostredím v ľudskom tele je dôležité udržiavať. Vyššie výkyvy môžu mať vplyv na naše zdravie, našťastie ich dokážeme korigovať.
Kyslé a zásadité prostredie
Ľudské telo sa neustále snaží vyrovnávať pomer kyslého a zásaditého prostredia. Štandardné pH krvi sa pohybuje medzi 7,3 až 7,45, avšak táto úroveň je ovplyvňovaná mnohými faktormi. Najväčšiu úlohu zohráva strava a pitný režim. V súčasnosti konzumujeme čoraz viac mäsa, mliečnych výrobkov, cukru, sladených nápojov alebo obilia. Tieto bežné potraviny majú však niečo spoločné. Vytvárajú v našom tele kyslé prostredie. Ak je telo prekyslené, stáva sa dokonalým prostredím pre vznik patogénov či baktérii, čo vedie k rôznym ochoreniam.
Vplyv kyslého prostredia na ľudské telo
Nezdravý životný štýl spôsobuje prekyslenie organizmu, ktoré môže spôsobiť rôzne problémy. Choroby obličiek, žlčníka, pečene, cukrovka, tvorba obličkových kameňov, kôrnatenie tepien, vysoký krvný tlak, astmy, problémy so srdcom a ďalšie choroby vznikajú práve nadmernou konzumáciou niektorých potravín či nápojov. Mäso, mliečne výrobky, alkohol, sladené nápoje, ale aj cigarety či káva narúšajú prirodzenú rovnováhu pH v tele. Nízke pH spôsobuje nemalé problémy aj v žalúdku, ktoré sa môžu prejavovať nevoľnosťou, nadúvaním, vracaním, grganím, ale aj pálením záhy.
Rovnováha základ
Je dôležité obmedziť konzumáciu vyššie spomenutých potravín a pridať do svojho jedálnička také potraviny a nápoje, ktoré naopak majú zásadité vlastnosti. Čerstvé ovocie, zelenina, bylinky, čerstvé šťavy a nesýtené vody s vyšším pH napomáhajú zbavovať telo kyslosti. Čím viac bude váš jedálniček v rovnováhe, tým ľahšie sa budete zbavovať kyslých produktov.
Živá voda
Živá voda, iným názvom alkalická voda, je voda, ktorá má prirodzene vyššie pH. Je zásaditá, má záporný oxidačno – redukčný potenciál a nízky chemicko – oxidačný index. Takáto voda dokáže lepšie hydratovať bunky v tele a napomáha regenerovať organizmus. Alkalickú vodu je vhodné aj ionizovať, vďaka čomu je jej hydratačná a detoxifikačná schopnosť ešte vyššia.
Špecialisti odporúčajú piť čo najmenej perlivých, a sladených vôd a obmedziť príjem zakysličujúcich potravín. Skúste napríklad nejesť mäso každý deň, namiesto čokolády si ako "dezert" vychutnajte ovocnú misu alebo si k rannej káve dať aj pohár čistej vody. Vaše telo sa vám poďakuje.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies