Počet vegánov sa každým dňom zvyšuje a tým sa mení aj spotrebiteľský trh. Najväčšie potravinárske firmy menia zloženia svojich produktov, niektoré z nich dokonca končia so živočíšnou výrobou úplne. Je však vegánstvo naozaj také zdravé, ako tvrdia odborníci?
Hlavné dôvody, pre ktoré sa ľudia rozhodli zmeniť svoje stravovacie návyky a konzumovať vegánsku stravu, sa podľa viacerých prieskumov opakujú. Prvým je, že chcú zlepšiť svoje zdravie pričom veria, že tento typ stravovania je pre ich organizmus najlepší. Ako druhý dôvod uvádzajú snahu o odbremenenie planéty, ktorá je vo veľkej miere zaťažovaná živočíšnou výrobou. Posledným dôvodom je empatia v zmysle ušetrenia životov zvierat.
Zdravotné benefity vegánstva
Vegánska strava sa vo všeobecnosti považuje za bohatú na vlákninu s nižším obsahom cholesterolu, bielkovín, vápnika a solí. Napriek tomu tvrdiť, že vegáni trpia na nedostatok bielkovín, nemôžeme. Bielkoviny sa nachádzajú vo všetkom, dokonca v niektorých druhoch strukovín, ktoré sú zaradené do jedálničkov vegánov, sú obsiahnuté vo väčšej miere, ako napríklad v mäse. Taktiež aj sójové mlieko obsahuje takmer rovnaké množstvo bielkovín, ako živočíšne. Odborníci na stravovanie vylúčili aj tvrdenie, že vegáni by mohli trpieť na nedostatok železa, ktoré spôsobuje napríklad chudokrvnosť. Základom je kombinovať rôzne druhy a farby ovocia a zeleniny, čím zabezpečíte svojmu telu potrebné množstvo železa.
"Zistili sme, že vegánska strava by mohla byť jednou z najzdravších diét...jej zdravotné prínosy prevyšujú prínosy akejkoľvek inej stravy," hovorí Marco Springmann, vedecký pracovník v oblasti environmentálnej udržateľnosti a verejného zdravia na Oxfordskej univerzite. Springmann odporúča jesť veľa ovocia a zeleniny, orechy, celozrnné výrobky, fazuľu, šošovicu, ako aj konopné, chia či ľanové semienka, ktoré obsahujú omega 3.
Na čo dbať, ak sa chcete stať vegánom?
V nedávnej štúdii, na ktorej sa zúčastnilo 48 000 ľudí vo veku nad 18 rokov, sa porovnával zdravotný stav "mäsožravcov", ľudí, ktorí jedia ryby a mliečne výrobky, ale nie mäso a vegetariánov vrátane niekoľkých vegánov. Odborníci zistili, že ľudia, ktorí jedia vegánsku a vegetariánsku stravu, majú nižšie riziko srdcových chorôb, ale o niečo vyššie riziko mozgovej príhody, pravdepodobne čiastočne kvôli nedostatku B12.
Orechy sú skvelým zdrojom proteínu
Čo je vitamín B12 a ako ho zaradiť do vegánskej stravy?
Vitamín B12 sa nachádza práve v živočíšnych výrobkoch ako sú mäso, ryby, mliečne výrobky a vajíčka, no nenachádza sa v ovocí ani zelenine. Človek potrebuje cca 1,5 mikrogramu vitamínu B12 denne, aby jeho nervová sústava fungovala bezproblémovo. Napriek tomu je podľa Springmanna pomerne jednoduché doplniť hladinu vitamínu B12, keďže malé množstvo sa nachádza aj v kvasniciach či rastlinnom mlieku. V obchodoch či lekárňach bežne nájdete vitamín B12 vo forme výživových doplnkov.
Je vegánstvo naozaj také zdravé?
Mnohopočet šúdií potvrdilo, vegáni sú naozaj zdravší, ako všežravci. Okrem toho, že sú menej často chorí, snažia sa mať dostatok pohybu, dokonca menej pijú a menej fajčia. V súčasnosti nie je vôbec komplikované nájsť v obchodoch vegánske náhrady bežných potravín, dokonca na Slovensku je čoraz viac reštaurácií, ktoré sú zamerané práve na takéto jedlo alebo majú v jedálnom lístku zahrnuté aj vegánske varianty. Odborníci však upozorňujú, že ak sa rozhodnete akokoľvek zmeniť svoje stravovacie návyky, základom je dohľadať si čo najviac relevantných informácií, aby vášmu telu nič nechýbalo.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies