Klimatické zmeny majú vplyv na rôzne aspekty nášho života, avšak štúdia z roku 2019 šokovala verejnosť. Nedostatok vody a vysoká úroveň CO2 vo vzduchu môže premeniť niektoré druhy ovocia a zeleniny na tichých zabijakov.
Vysoká hladina CO2 a klimatické zmeny môžu mať vplyv na nutričné hodnoty ovocia, zeleniny a iných potravín, tvrdí štúdia z roku 2019. Podľa vedcov môžu tieto faktory ovplyvniť množstvo vitamínov v potravinách, a to hlavne zinku, železa a bielkovín. V krajných prípadoch sa vďaka extrémnym podmienkam môžu niektoré obľúbené potraviny zmeniť aj na toxické.
O ktoré potraviny ide?
Najmä v oblastiach s veľkými výkyvmi počasia, alebo na miestach kde vládne hlad, sú ľudia často nútení jesť nezrelé či neupravené potraviny. Jačmeň, proso, ľan, kukurica, cirok, čerešne či jablká, všetky tieto potraviny sú vystavené riziku hromadenia toxínov v dôsledku nedostatku vody a zlého počasia. Ak takéto potraviny niekto skonzumuje vo väčšej miere, môže to mať dopad na dotyčného zdravotný stav, hlavne vo forme porúch nervového systému.
Toxicita potravín spôsobovala problémy aj v minulosti
Podobné prípady sa už niekoľkokrát udiali. V období španielskej občianskej vojny boli ľudia závislí na konzumácii hrachoru siateho, ktorý obsahoval malé množstvo dvoch druhov toxínov. Práve tieto toxíny spôsobili epidémiu medzi rokmi 1941 – 1943, kedy ľudia trpeli na rôzne neurologické poruchy – oslabené svalstvo, neschopnosť chodiť či dokonca úplnú paralýzu tela. Pred 20 rokmi si študent medicíny Hipólito Nzwalo všimol v Afrike rodinu, ktorej každý člen potreboval na chodenie barle. Ich nohy boli nefunkčné z dôvodu, že konzumovali veľké množstvo zeleniny zvanej "cassava". Cassavu boli nútení ľudia vo veľkej miere konzumovať pre poľnohospodársku krízu, extrémne sucho a nedostatok iných potravín. Práve sucho spôsobilo, že sa v tejto zelenine zvýšila hladina kyanidu, ktorý im paralyzoval nervovú sústavu.
Cassava
Dávka vytvára jed
Peter Spencer, neurológ z Oregonskej univerzity vyzdvihol, že mnohé potraviny obsahujú nebadateľné množstvo toxínov, ktoré však nemajú vplyv na naše zdravie. Avšak v extrémnych podmienkach, kedy ľudia nemajú výber a konzumujú veľké množstvo tej istej potraviny, môže byť ich zdravie ohrozené. Toto a fakt, že sa množstvo toxínov v potravinách kvôli klimatickým zmenám zvyšuje, spôsobuje hore uvedené problémy.
Kvalitu potravín ovplyvňuje aj nadmerná vlhkosť
Nie len sucho, ale aj silné dažde môžu viesť k hromadeniu kyanovodíka alebo kyseliny prusovej v potravinách ako ľan, kukurica, cirok, baričke bahennej, čerešniach a jablkách. Pri záplavách môže dokonca dôjsť k zvýšenému výskytu húb a mykotoxínov v rastlinách. Všetky tieto toxíny spôsobujú poruchy nervového systému.
Ako sa dá situácia riešiť?
Podľa odborníkov je nutné znížiť úroveň CO2, pretože do niekoľkých rokov bude viac ako 70% poľnohospodárskej produkcie ovplyvnená extrémnymi výkyvmi počasia.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies