Množstvo ľudí, ktorí trpia histamínovou intoleranciou (HIT), má zároveň aj rad ďalších intolerancií alebo alergií. Teda začatie nejakej diéty bez riadnej diagnózy a starostlivej konzultácie s odborníkom sa neodporúča.
Ak sa rozhodnete po riadnej konzultácii pre "nové" stravovacie návyky, mali by ste pozitívne zmeny pocítiť približne po štyroch týždňoch eliminačnej diéty. Je potrebné mať stále na pamäti, že jedinci citliví na histamín majú rôzne tolerančné úrovne, teda ďalším krokom po celkovej eliminačnej diéte je zachovať si danú úroveň s vyhliadkou ďalšieho prípadného zlepšenia v budúcnosti.
Čo je to Histamínová intolerancia?
HIT ak chcete Histamínová intolerancia je druh potravinovej neznášanlivosti, ktorá vzniká v dôsledku nedostatku enzýmu diaminooxidázy.
Ľudia trpiaci enzymatickou nedostatočnosťou musia obmedziť alebo úplne vylúčiť potraviny s vysokým obsahom histamínu. Je potrebné stále myslieť na to, že totálne bezhistaminové potraviny neexistujú. Doteraz nebolo celkom objasnené, prečo HIT pôsobí na každého inak. Zrejmý je len fakt, že prijaté množstvo histamínu ovplyvňuje vzplanutia príznaku.
Odporúčania pri histamínovej intolerancii
Odporúča sa vylúčiť či silno obmedziť konzumáciu hotoviek a iných konzervovaných jedál. Do jedálnička taktiež nepatrí staršie syry, alkohol, výrobky obsahujúce droždie, staré ryby, fermentované potraviny. Úroveň histamínu sa líši v závislosti na stupni zrelosti, staroby a skladovacích podmienkach. Je preto vhodné konzumovať len čerstvé výrobky a neskladovať v chladničke jedlo príliš dlho. Dôležitá je aj príprava pokrmov a čistota v kuchyni.
Potraviny s nízkym obsahom histamínu:
- Čerstvé kurča bez kože
- Čerstvé chudé mäso
- Čerstvé ryby - ideálne práve vylovené
- Čerstvé ovocie s výnimkou jahôd
- Čerstvá zelenina s výnimkou paradajok
- Vaječný žĺtok
- Obilniny
- Čerstvé pasterizované mlieko
- Rastlinné mlieka: ryžové, kokosové
- Nátierkové maslo, žervé
- Väčšina olejov - vhodné je vyskúšať
- Bylinky - vhodné vyskúšať
Potraviny zakázané s vysokým obsahom histamínu
- Alkohol (aj víno)
- Zrejúce syry
- Konzervované potraviny (aj kyslá kapusta)
- Údeniny
- Strukoviny
- Čokoláda
- Orechy
- Citrusy
- Výrobky z bielej pšenice
- Droždie
- Ocot
- Sladkosti
- Slané tyčinky, chipsy a pod.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies