Budúcnosť alkoholového biznisu už teraz ovplyvňujú dopady klimatickej zmeny. Aké budeme piť víno alebo destiláty v časoch, keď pribúda sucho v dôsledku klimatickej krízy? Všeličo o tom napovedal trojdňový Living soils Forum, ktorý sa uskutočnil už vo februári v rámci veľtrhu Vinexpo v Paríži.
Fórum zamerané na udržateľnosť alkoholového biznisu. Na fóre, o ktorého záveroch informovala agentúra Bloomberg, CEO Philippe Schaus vyhlásil, že všetky vinice vlastnené spoločnosťou Moët Hennessy v oblasti Champagne budú do konca tohto roka fungovať bez použitia herbicídov.
Jedná sa o veľký záväzok, pretože značka vyprodukuje milióny fliaš šampanského ročne. Spoločnosť sa ďalej zaviazala k investícii 20 miliónov eur do nového výskumného centra zameraného na udržateľnosť v regióne, ktoré bude skúmať napríklad recykláciu vody alebo možnosti znižovanie produkcie emisií.
Vinexpo Paris is underway! For 3 days, industry experts and Maison representatives tackle key issues around sustainability and viticulture. Find us at Paris Expo Porte de Versailles, Pavillon 7, Stand AC42 or follow our live Tweets.#MoetHennessy #VinexpoParis #LivingSoilsForum pic.twitter.com/aRZwgb7i2I
— Moët Hennessy (@MoetHennessy) February 10, 2020
Biodiverzita a živá pôda
Hlavnou témou fóra bola tzv. živá pôda, ktorá obsahuje vysoký podiel organických látok, čo prispieva k schopnosti pôdy zadržiavať vodu, živiny a vďaka mikrobiálnej rozmanitosti lepšie chrániť vínnu révu proti škodcom a chorobám. Vďaka pôde bohatej na živiny sa tiež znižuje nutnosť použitia chemických postrekov a herbicídov.
Pre predstavu zvýšenie organickej zložky pôdy o 1% percento zdvojnásobuje jej schopnosť udržať vodu. Kľúčom k podpore živej pôdy je podpora biodiverzity.
"Les je budúcnosť," vyhlásil na fóre Nicolas Blain z francúzskej organizácie Reforest Action a dodal, že lesy sú z 80% domovom biodiverzity po celom svete. Z týchto dôvodov napríklad vinárstvo Château Anthonic z Bordeaux investuje do rozvoja agrolesníctva a vysádza stromy priamo na viniciach, ako sa tomu dialo v minulosti.
Sucho v celej Európe?
Nielen našich poľnohospodárov trápi sucho, pestovatelia vína tiež bojujú so zmenou klimatických podmienok a nedostatkom vody.
"Zvyšujúca sa teplota je jednoducho novou normou," varovala Angel Hsu, profesorka environmentálnych štúdií na Yale-NUS Collage v Singapure. Vyššie priemerné teploty zasahujú niektoré vinárske regióny.
"Na čas malo otepľovanie v Bordeaux pozitívny efekt, ale teraz to tak už nie je," uviedol Kees van Leeuwen, profesor vinárstva z Bordeaux.
"Víno má vyššiu úroveň alkoholu a jeho aróma sa mení z čerstvého na varené ovocie. Klimatickú zmenu ochutnávame v každom pohári," dodal.
Vinári v zasiahnutých oblastiach sa tak snažia nájsť spôsoby, ako sa klimatickú situáciu prispôsobiť. Skúšajú napríklad zmenu techník práce na vinici alebo výmenu používaných odrôd za tie, ktoré vydržia v náročnejších podmienkach.
During the opening speech of its forum on Living Soils, Moët Hennessy made official its commitment to sustainable #viticulture.
— Vinescapes 🍇 (@VinescapesUK) February 17, 2020
"Moët Hennessy aims to unite its communities across the world and develop a global social responsibility program." https://t.co/uIjzAM1WXD pic.twitter.com/iSYkFnz1im
Neďaleko Bordeaux tiež skupina vedcov v projekte VitAdapt skúša pestovanie 52 nových odrôd, akou sú napríklad Tinta Cao z Portugalska alebo Assyrtiko z gréckej a ich schopnosť prežiť v nových podmienkach.
Súčasťou nového prístupu k pestovaniu vína je hospodárenie s vodou. Priekopníkom v zavlažovaní vo veľmi suchých podmienkach je Izrael, kde používajú zavlažovaciu formu kvapiek priamo ku koreňom rastlín.
Pomôcť môže tiež digitalizácia a využívanie senzorov, ktoré obmedzia plytvanie vodou alebo opakované využitie vyčistených odpadových vôd na zavlažovanie.
Rovnako ako celý svet, tak aj výrobcovia alkoholu budú čeliť v čase klimatickej zmeny mnohým výzvam, aby dokázali zachovať svoj biznis a predávať alkohol v súčasnej kvalite. Ako predniesol v úvode fóra CEO Moët Hennessy Schaus "Všetko sa musí zmeniť, aby sa nezmenilo nič."
Vodka, ktorá absorbuje toľko emisií ako 3 stromy
Dali by ste si vodku, pri ktorej výrobe dochádza k zachytávaniu oxidu uhličitého z ovzdušia? V newyorskom bare by to šlo.
Americký výrobca vodky Air Co., ktorý pôsobí v newyorskom Brooklyne, predstavil vodku, ktorá je vyrobená s mínusovým počtom emisií.
Znamená to, že pri výrobe jednej fľaše tejto vodky zmizne z ovzdušia toľko emisií, ako absorbujú tri plne vyrastené stromy, teda asi pol kilogramu.
Moet Hennessy at Vinexpo: A Mindful Forum on Living Soils https://t.co/TCs05XCJYL pic.twitter.com/Q5PTh5Y3iy
— AFJMag (@afjmag) January 6, 2020
Spoločnosť používa pre výrobu stroje pre zachytávanie uhlíka poháňané solárnou energiou, a to z nej robí prvú uhlíkovo negatívnu pálenicu na svete.
Riešenie pre zachytávanie uhlíka z ovzdušia majú tiež vo vinárstve Smith Haut Lafitte v Bordeaux. Tu zachytávajú oxid uhličitý vznikajúci počas kvasenia vína a premieňajú ho na jedlú sódu, ktorá je spracovaná v reštaurácii ocenenej michelinskou hviezdičkou.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies