Všetko nasvedčovalo tomu, že britský manželský pár si užije bežnú večeru v pohodlí domova. K rybe sa podávala zelenina z vlastnej záhradky, čo sa ale vzápätí ukázalo ako poriadny problém. Cuketa totiž spôsobila mužovi otravu a niekoľkodňové zdravotné problémy.
Šesťdesiatštyriročný Mike Andrews zo severovýchodného Anglicka pracuje ako manažér hudobnej spoločnosti. Okrem toho je spoločne so ženou vášnivým záhradkárom. Keď sa ale zahryzol do cukety, ktorú vypestoval za domom na záhrade, zacítil silne horkú chuť.
"Bolo to príšerné, mal som v ústach peklo. Okamžite som povedal žene, nech to vypľuje a neprehĺta. Našťastie to urobila," uviedol Andrews, ktorý kus zeleniny zjedol.
V nasledujúcich štyroch dňoch trpel Brit príznakmi otravy. Okrem hnačky a nevoľnosti sa objavovali aj halucinácie. Tie boli spôsobené toxickým kukurbitacinom, ktorý sa môže v tekvicovitej zelenine vyskytovať.
Toxic courgettes! @kgimson@Greengrumbler
— Susan Hammler (@teabetty53) August 21, 2020
Music company boss was sick for four days after eating homegrown veg https://t.co/BzZF5XLWos via https://t.co/7ACwywEb9D
Jeho prítomnosť v zelenine sa vyznačuje práve extrémne horkou chuťou, čo našťastie väčšinu stravníkov ihneď odradí. V extrémnych prípadoch by totiž mohla látka preťažiť organizmus a spôsobiť smrť.
"Štyri dni som sa triasol, potil sa, mal som halucinácie," uviedol Andrews. Ten si ale svoj stav s konzumáciou cukety najskôr nespojil. Neskôr ale zistil, že tento rok v lete nie je jeho prípad ojedinelý.
Toxickú látku totiž obsahovali semienka od dvoch konkrétnych výrobcov, ktoré ale boli z trhu už stiahnuté.
"Cuketa vyzerala skvele, vôbec by ma nenapadlo, že je s ňou niečo zle. Po tejto skúsenosti už ich asi jesť nebudem," dodal Andrews, ktorý, podľa svojich slov, cítil horkú chuť na perách až dva týždne po konzumácii.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies