Farby na tanieri: Jesenné šaláty, ktoré potešia oko aj nasýtia a zahrejú

NETKY.SK • 4 Október 2020, 13:09 • 2 min
Farby na tanieri: Jesenné šaláty, ktoré potešia oko aj nasýtia a zahrejú

V lete si doprajeme šaláty pravidelne no v chladnejších dňoch sa do zeleniny toľko nehrnieme. A to je škoda. Teplé šaláty sú na jeseň bezchybnou alternatívou ľahkého obeda či večere.

slovakia

left justify in out

Teplý šalát z ružičkového kelu

Ingrediencie na 4 porcie:
400 g ružičkového kelu
2 lyžice masla
200 g tirolskej sušenej šunky, prípadne vo vegánskej verzii sa hodí osmažené tofu
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice medu
balzamikový krém
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 

img


Pracovný postup:
Ružičkový kel očistíme a dáme variť do osolenej vody asi na 5 minút. Potom zlejeme a prepláchneme ľadovou vodou, aby si ružičkovému kelu zachovala krásne zelená farba.


Na panvici rozohrejeme maslo a na ňom opečieme nakrájanú tirolskú šunku (prípadne tofu) a na plátky nakrájaný cesnak.


Dáme stranou a vo výpeku rýchlo orestujeme ružičkový kel (môžeme ho predtým prekrájať na polovice).


Ku koncu opekania pridáme med, zľahka premiešame a nakoniec ku kapustičkám vsypeme orestovanú šunku (tofu) s cesnakom. Dochutíme soľou a čerstvo mletým korením. Nakoniec môžeme pokvapkať ešte balzamikom.


Tip: Kel môžete pred podávaním ešte zmiešať so zemiakmi, ktoré ste predtým aj so šupkou nakrájali na osminky, pokvapkali olejom a piekli na plechu vyloženom papierom na pečenie v rozpálenej rúre dozlatista.

 

 

Sýty fazuľový šalát

Ingrediencie na 4 porcie:
2 jarné cibuľky
5 väčších paradajok
1 červená paprika
400 g konzerva bielej fazule
400 g konzerva červenej fazule
100 g čiernych olív
čerstvé bylinky podľa chuti a dostupnosti
Na zálievku:
4 lyžice olivového oleja
1 lyžica balzamikového krému
šťava z 1/2 citróna
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie

 

img

 

Pracovný postup:
Jarné cibuľky očistíme a nakrájame. Paradajky umyjeme a nakrájame na osminky. Papriku umyjeme, zbavíme jadrovníka a nakrájame na rezance.


Ingrediencie na zálievku premiešame v miske metličkou. Bylinky nasekáme najemno (môžeme použiť aj sušené).
Fazuľu zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Potom ju vložíme do hrnca, zalejeme trochou vody a prehrejeme. Nemala by sa variť. Zlejeme a preložíme do misy.


Pridáme k nej nakrájanú zeleninu, olivy a bylinky, rýchlo premiešame a naaranžujeme na taniere. Prelejeme zálievkou a ihneď podávame.


Tip: Nemusíte použiť konzervované strukoviny. Fazuľu, cícer alebo iné bôby môžete deň vopred namočiť do studenej vody, potom ju zliať a v novej vode strukoviny uvariť domäkka. Ďalší postup už je rovnaký.

 

Šalát s červenou repou, pomarančom a modrým syrom
Ingrediencie na 4 porcie:
2 menšie buľvy červenej repy
olivový olej
soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
2 zrelé pomaranče
100 g rukoly
listy kučeravého šalátu
200 g syra s modrou plesňou
100 g vlašských orechov

 

img


Pracovný postup:
Červenú repu umyjeme, olúpeme a nakrájame na hrubšie plátky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie, osolíme, okoreníme, potrieme trochou olivového oleja a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.


Pomaranče vyfiletujeme, to znamená, že ich olúpeme a rozdelíme na dieliky nasledujúcim spôsobom: najprv odkrojíme horný a dolný "pól" pomaranča, potom olúpeme celú vrchnú šupku aj so spodnou bielou. Potom veľmi ostrým nožom oddeľujeme jednotlivé dieliky tak, že nožom kopírujeme bielu šupku medzi nimi. Vzniknú nám tak krásne oranžové filety.


Orechy nasekáme na väčšie kusy a na suchej panvici ich zľahka orestujeme. Šalát a rukolu umyjeme a osušíme.


Na taniere vyskladáme šalátové listy, na ne rozložíme upečenú repu, posypeme rukolou, pomarančom, rozdrobeným syrom a opraženými orechmi. Nakoniec zľahka pokvapkáme olivovým olejom a podávame.


Tip: Kto nemá rád syr s modrou plesňou, môže ho nahradiť napríklad balkánskym alebo kozím syrom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp


Autor: Barbora Lučivjanská



Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies