MOSKVA - Látka piperín, ktorá sa nachádza v čiernom korení, je schopná blokovať účinok častí koronavírusu SARS-CoV-2 zodpovedných za reprodukciu a prenik do ľudského tela. K tomuto záveru dospeli vedci z Indického technologického inštitútu.
Vedci študovali interakciu tridsiatich korenín s vírusom. Metódou počítačového modelovania zistili, že všetky sa do istej miery viažu na proteín S (ktorý pomáha vírusu pripojiť sa k receptoru hostiteľskej bunky) a hlavnej proteáze (zodpovednej za množenie vírusu). Ale piperín je zo všetkých najaktívnejší. Táto látka je zodpovedná za štipľavú chuť a arómu čierneho korenia.
Ako informujú Izvestija, ruskí vedci predpokladajú, že opísaný mechanizmus môže fungovať nielen v počítačovom modeli, ale aj skutočnosti. Bude si to ešte vyžadovať skutočné experimenty. Okrem toho odborníci poznamenali, že čierne korenie je schopné zvýšiť imunitu a samo o sebe môže slúžiť proti nachladnutiu a ako antivírusový prostriedok.
„V mnohých ohľadoch vlastnosti čierneho korenia nie sú spojené s priamou interakciou zlúčenín v nej obsiahnutých s vírusovými časticami a baktériami, ale so stimuláciou ochranných vlastností tela," vysvetlila Maria Vedunova, riaditeľka Ústavu biológie a biomedicíny na Lobačevskej univerzite.
Vedci pripomenuli, že pri problémoch s gastrointestinálnym traktom, hypertenzii a alergiách sú koreniny škodlivé, takže ľuďom s takýmito problémami je lepšie užívať doplnky výživy s čiernym korením.
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie bolo na svete zistených 37,1 milióna prípadov výskytu kronavírusu a 1,07 milióna úmrtí. Väčšina prípadov je registrovaných v USA, Indii a Brazílii.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies