Pilotné testovanie bolo opodstatnené, odhalilo viac ako päť tisíc infekčných osôb

NETKY.SK • 26 Október 2020, 07:14 • 2 min
Pilotné testovanie bolo opodstatnené, odhalilo viac ako päť tisíc infekčných osôb

BRATISLAVA - Pilotnú fázu plošného testovania na ochorenie COVID-19 absolvovalo do nedele 17:00 hodiny 136 904 ľudí.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

O výsledkoch informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).  "Z otestovaných ľudí bolo 5 298 identifikovaných ako infekčných, ich celkový percentuálny podiel je 3,87 percenta," uviedol Naď. Zároveň doplnil, že percento infekčných osôb naznačuje, že v testovaných regiónoch môže byť až 10 % nakazených.

 

Súviaci článok: Máme nový rekord, Igor Matovič varuje pred falošným pocitom z negatívneho testu

 

O pilotné testovanie bol záujem
Samotná pilotná fáza testovania dopadla podľa ministra obrany nad očakávania dobre. "Občania boli veľmi zodpovední," povedal s tým, že dúfa, že podobne bezproblémovo prebehne aj celoštátne testovanie.

 

Spokojnosť s priebehom testovania vyjadril aj predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). "Ozbrojené sily to vzorovo dokázali zorganizovať," dodal premiér.

 

 

"Môj tridsiatyprvý týždeň na rezorte obrany a zodpovedne prehlasujem, že zatiaľ najťažší. Žiaľ, potvrdzujú sa tie najhoršie scenáre a aj naďalej ideme v pandémii COVID-19 “českou cestou”. Preto sme tento týždeň hodiny diskutovali s odborníkmi a členmi vlády, aké opatrenia prijať, aby bol počet obetí koronavírusu čo najmenší," napísal minister obrany v statuse. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľudia v najviac zasiahnutých okresoch prejavili veľký záujem o celoplošné testovanie, účasť je vyššia ako pri voľbách!

 

Počty nakazených budú naďalej rást
Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v tejto súvislosti povedal, že najbližšie dva týždne ešte očakáva nárast počtu prípadov nákazy. "Nič lepšie sme v tejto situácii nemohli urobiť," povedal v súvislosti s testovaním. Na celoštátne testovanie sa podľa šéfa rezortu ako dobrovoľníci prihlásilo už 28 000 osôb, z nich väčšina zdravotníkov.

 



Trojdňové testovanie v oravských okresoch Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín a tiež v bardejovskom okrese na východe Slovenska je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá bude pod gesciou Ministerstva obrany SR pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov. 

 

Hlavné testovanie všetkých ostatných okresov Slovenska je naplánované na nasledujúce dva víkendy. Prvá fáza sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a následne od 6. do 8. novembra.

 

Prečítajte si viac: Prezidentka Zuzana Čaputová urobila toto ľudské gesto

 

Ochranné pomôcky pred koronavírusom si môžete objednávať na shop.netky.skNa sklade sú dezinfekčné gély, ale aj ochranné rúška - jednorázové i textilné



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
Silvester príde o
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies