Vedci po celom svete prišli k záveru, že zmenou našich stravovacích návykov dokážeme znížiť negatívne dopady na životné prostredie a znížiť produkciu skleníkových plynov.
Svet je jedna obrovská výrobná linka, ktorá sa začína pestovaním a zberom plodín, následným spracovaním potravín, ich prepravou a predajom konečnému spotrebiteľovi. Informoval o tom portál DownToEarth.
Potravinový priemysel živí 7,8 miliárd ľudí, pričom vyprodukuje približne 37 percent všetkých skleníkových plynov.
Emisie z potravín
Náš potravinový priemysel je podľa výsledkov štúdie je jedným z najviac znečisťujúcim odvetvím. V produkcii emisií dokonca prekonal aj sektory vyrábajúce elektrinu či teplo. Tie stoja za asi 25 percentami emisií v ovzduší.
Priemyselné odvetvia sa pritom podieľajú na 21 percentách a doprava iba na 14 percentách CO2 v ovzduší.
Mohlo by vás zaujímať: Mesto nachádzajúce sa za polárnym kruhom sa bude uchádzať o letnú olympiádu
Nárast populácie skomplikuje situáciu
Vedci z Veľkej Británie a USA nedávno vytvorili experimentálny model, ktorý mal odhadnúť objem emisií z výroby potravín do roku 2050.
Samozrejme počítali s rapídny nárastom svetovej populácie, kedy bude nevyhnutné nakŕmiť až 10 miliárd ľudí.
Odborníci sa rozhodli vytvoriť klimaticko-utopický stav, teda svet bez zdrojov skleníkových plynov okrem výroby potravín.
Všetko teda pretransformovali na zdroje obnoviteľnej energie. Prišli na to, že k prehriatiu planéty na rizikovú hranicu 1,5 stupňa Celzia, by došlo tak či onak.
Prečítajte si tiež: Amazonskému pralesu hrozí neodvratný zánik. Vedci už vedia, kedy oň definitívne prídeme
Odlesňovanie a chov dobytka
Najväčším problémom je odlesňovanie v prospech rozširovania poľnohospodárskej pôdy, čím si tak likvidujeme prirodzeného čističa ovzdušia, ktorým sú rastliny a stromy.
S obhospodarovaním pôdy sa pritom úzko spájajú ťažké stroje jazdiace na fosílne palivá či znehodnocovanie kvality zeme, ktorá je poškodená používaním agrochemikálií a hnojív.
Obrovskú záťaž pre životné prostredie predstavuje aj chov hovädzieho dobytka, ktorý produkuje nadmerné množstvo metánu, ktorý je ešte škodlivejší ako vyprodukované CO2.
Potravinový odpad by zasýtil 800 miliónov hladujúcich
Organizácia Spojených národov najnovšie informovala, že ročne sa vyhodí až 1,3 miliardy ton potravín vrátane ovocia, zeleniny a morských plodov.
Vyhliadky pritom nie sú veľmi optimistické, do roku 2025 sa očakáva, že v smetnom koši skončí 2,2 miliardy ton jedla.
Potravinový odpad sa v súčasnosti rovná zhruba štvornásobku množstva potravín, ktoré by dokázali nasýtiť približne 800 miliónov podvyživených ľudí.
Už dlhé roky sa upozorňuje na to, že ľudia nakupujú zbytočne veľa potravín, ktoré ani nie sú schopní spotrebovať.
Aj napriek tomu, že sa tento trend postupne mení a potraviny sú rok čo rok drahšie pre nedostatok zdrojov a vo svete prebiehajú rôzne kampane za zodpovedné stravovanie, je táto zmena veľmi pomalá a výsledky v nedohľadne.
Mohlo by vás zaujímať: Alpy sa roztápajú ako kopček zmrzliny počas leta, viacerým lyžiarskym strediskám hrozí zánik
Máme šancu to zvrátiť?
Tento čierno-čierny scenár je stále možné zvrátiť. Experti dokonca prišli aj s riešeniami, ako znížiť emisie z potravín, pričom nejde o celosvetové držanie diéty.
Upozornili na to, že ak by sa svetu podarilo efektívnejšie vyrábať a menej plytvať potravinami, máme šancu globálne otepľovanie minimálne spomaliť.
Jedným z riešení je zníženie podielu živočíšnej potravy a nahradiť ich potravinami rastlinného typu. Obmedzenie chovu hospodárskych zvierat dokáže znížiť emisie až o 1,44 milión ton CO2 ročne.
Autori vedeckej štúdie však tvrdia, že globálne otepľovanie nemožno obmedziť na 1,5 stupňa Celzia pri použití ktorejkoľvek zo stratégií znižovania emisií. Okrem úplného prechodu od fosílnych palív, odporúčajú aj dramatickú transformáciu potravín.
Ako však túto zmenu reálne uskutočniť je už väčší oriešok. Nie je to totiž vôbec také jednoduché, ako odstavenie uhoľnej elektrárne a získavať elektrickú energiu z fotovoltaických panelov či prechodu konvenčných vozidiel na elektromobilitu.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies